Bono: Se Su Ťij máte dojem, že mír je absence války v nás

Oslo – Se Su Ťij máte dojem, že mír není jenom absence války kolem nás, ale spíš že mír je absence války v nás, prohlásil dnes frontman irské rockové kapely U2 Bono Vox po setkání s barmskou nositelkou Nobelovy ceny za mír. Šestašedesátiletá Do Aun Schan Su Ťij a její dlouhodobý stoupenec Bono se setkali v norském Oslu na konferenci „zprostředkovatelů míru“. Dva na první pohled odlišné světy rockové hvězdy a opoziční vůdkyně spojuje víra v demokracii a boj za lidská práva.

„Za nejpůsobivější považuji její pojetí nenásilí,“ řekl Bono. Su Ťij na oplátku řekla, že se jí líbí song Walk On, který Bono napsal právě pro ni. „Je to velmi blízko tomu, co cítím,“ prohlásila. Píseň jí Bono věnoval v roce 2001, o rok později získala ocenění Grammy.

Dvaapadesátiletý Bono prý byl - i se slunečními brýlemi - slavnou Barmánkou „oslněn“. Už předem řekl, že se nemůže dočkat, až se s barmskou političkou osobně setká. Poté jí nabídl, že s ním může letět v jeho soukromém letounu do Dublinu, kde jí předá prestižní cenu organizace na ochranu lidských práv Amnesty International (AI). Na počest vůdkyně barmské opozice se v irské metropoli také koná koncert nazvaný Electric Burma. Navíc v úterý by mělo Su Ťij k 67. narozeninám zazpívat na veřejné oslavě v Británii „happy birthday“ kolem pěti tisíc lidí.

Su Ťij o písni Walk On:
„Mám tu píseň ráda, protože je blízká tomu, jak se cítím. Je dobré mít podporu. Je dobré mít lidi, kteří s vámi sympatizují a chápou vás. Nakonec jsou to ale jen vaše dvě nohy, co vás musí nést dál.“

Bono o Su Ťij:
„Nemůžu posoudit, co tato žena znamená pro svět, ale můžu vám říct, co znamená pro mě. Je to její nenásilný postoj, který je pro mě tak působivý.  (…) K našemu publiku si našla cestu. Říkala jim, že jejich hlasy mají moc a mohou být slyšet až v Barmě.“

Su Ťij o víkendu v Oslu s 21letým zpožděním pronesla děkovnou řeč k udělení Nobelovy ceny. V roce 1991 ji do Norska tehdejší barmská vojenská junta nepustila.

Barmský prezident vyhlásil druhou vlnu reforem

V době, kdy je Su Ťij na cestě po Evropě, vyhlásil barmský prezident druhou vlnu reforem. Bývalý generál Thein Sein řekl, že se po letech stagnace pokusí rozhýbat ekonomiku země. Sein se moci ujal loni v březnu a rychle prosadil první politické a ekonomické reformy. 

Vydáno pod