Další obvinění pro Berlusconiho - za daňové úniky

Řím – Někdejší italský premiér Silvio Berlusconi má další problém. K zástupu obvinění od korupce až po sex s nezletilou dnes přibylo Berlusconimu ještě další obvinění z daňového úniku, kterého se měl expremiér dopustit při nákupu autorských práv pro televizní společnost Mediaset. Berlusconimu za to hrozí až tři roky a osm měsíců ve vězení.

Kontroverzní expremiér obvinění odmítá. Podle prokuratury měl ale uměle navýšit poplatek za nákup televizních práv. Část peněz pak údajně ukryl před zdaněním, uložil je do tajných stamilionových fondů. 

Spolu s Berlusconim má být odsouzen i šéf společnosti Mediaset Fedele Confalonieri, pro kterého prokuratura žádá tři roky a čtyři měsíce vězení.  

Kauza je jednou z několika, jež šestasedmdesátiletému politikovi hrozí. Nejznámější je takzvaná kauza Rubygate. Berlusconi je podezřelý, že měl sex s nezletilou tanečnicí Ruby. Kromě toho měl premiér také zneužít svého postavení a osobně zasáhnout, aby policie nevyšetřovala Ruby kvůli krádeži. 

Expremiér se navíc zodpovídá ještě z účasti na využívání nelegálně pořízených nahrávek a z podezření z uplácení svědka. V minulých letech stál před soudem nesčetněkrát, nikdy ale nebyl pravomocně odsouzen.