Čínské bodyguardky dokáží člověka skolit dvěma prsty

Peking - Čína je v počtu milionářů už na třetím místě, víc jich mají jenom Spojené státy a Japonsko. V Číně jich teď žije přes milion dvě stě tisíc a žádají donedávna zcela neobvyklé služby - třeba osobní ochranku. A protože třetinu čínské podnikatelské špičky tvoří ženy, byznys pro ženské bodyguardy jen kvete.

Škola pro budoucí osobní strážce Tchien-ťi-o na ostrově Chainan je jednou z prvních svého druhu v zemi. Založil ji čínský voják ve výslužbě, ale instruktoři jsou bezpečnostní odborníci z Izraele a Jižní Koreje. Čtyřtýdenní kurzy tady absolvují skupiny čtyřiceti cvičenců. Je mezi nimi stále více dívek. 

„Ženy na celém světě jsou tajnou zbraní VIP ochranky. A bude to i v Číně. Nikoho nenapadne, že dáma, která je štíhlá, milá, zdvořilá a krásná, může člověka složit dvěma prsty. To je tady učíme,“ říká instruktor. 

Řada uchazeček pochází z konzervativního čínského venkova, kde mají pro práci osobního strážce málo pochopení. Osmadvacetiletá Jen Ku přemlouvala rodiče několik měsíců: „Rodiče nejdřív nesouhlasili. Už nejsem nejmladší a nemohli pochopit, proč chci být osobní strážkyní. Ale mně se to strašně líbí, tak jsem je přesvědčovala, až nakonec kývli.“ 

Reportáž Tomáše Etzlera (zdroj: ČT24)

Šanghajská podnikatelka Kao Ťia má osobní ochranku již šest měsíců. Tvrdí, že s ženou se po boku cítí lépe než s mužem. Podnikatelka si pochvaluje: „Moje osobní strážkyně je i schopná osobní asistentka. Je trénovaná, aby zajistila, že mě na ulici nikdo neobtěžuje. Jako bývalá vojačka je velmi nenápadná.“ 

Vzhledem k jejich nedostatku si strážkyně vydělají více než jejich mužské protějšky. Nástupní plat žen v branži je přibližně 15 tisíc korun. Experti ale tvrdí, že jde pouze o začátek. Nové odvětví podle nich v Číně výhledově poroste. S tím se budou zvyšovat platy strážců a zisky firem, které je pronajímají.