Prolhaný Holanďan má syna a měl by zaplatit tři čtvrtě milionu

Berlín – Dvacetiletý Nizozemec Robin van Helsum alias „lesní chlapec Ray“ má ve skutečnosti dvouletého syna a pochází z rozvrácené rodiny. Zjistil to tisk po odhalení pravé identity mladíka, který téměř rok před německými úřady předstíral, že žil v lese. Berlínský úřad pro mládež po něm chce nyní soudně vymáhat 30 000 eur (přes 760 tisíc korun), na kolik ho péče o něj vyšla. Robin však mezitím opět zmizel a nikdo netuší, kde je.

Ihned po objasnění svého původu a stáří musel Robin kvůli své plnoletosti opustit ubytovnu, kde na náklady úřadu od loňského září bydlel. Kromě toho dostával měsíčně 240 eur kapesného.

Robin se loni v září objevil se stanem, batohem a spacím pytlem na berlínské radnici a tvrdil, že předchozích pět let žil v lese s otcem, který krátce předtím zemřel. Hovořil jen lámaně německy a anglicky. Pamatoval si své údajné křestní jméno Ray a datum narození, podle něhož mu bylo 17 let. Žádné doklady ale u sebe neměl. Berlínská policie si s jeho případem lámala hlavu až do minulého týdne, kdy zveřejnila jeho fotografii, podle níž mladíka poznali jeho blízcí. Ukázalo se, že jeho lesní historka byla zcela smyšlená. Mladík pochází z nizozemského města Hengelo, kde byl naposledy spatřen loni 2. září a od té doby byl nezvěstný.

Tisk následně vypátral, že Robin pochází z rozvrácené rodiny; jeho rodiče se rozešli krátce po jeho narození a několik let vedli právní bitvu o jeho opatrovnictví. Jeho vztah k oběma byl podle svědectví mladíkových známých značně narušený. „V 16 letech se odstěhoval z domu a žil s děvčetem a dalšími dvěma přáteli,“ sdělila nizozemským médiím Robinova nevlastní matka. Dívku prý přivedl do jiného stavu a před dvěma roky se jim narodil syn. „Chtěl být Damienovi dobrým otcem, pořád ho navštěvoval,“ vylíčil jeden z jeho přátel. Tisk nicméně spekuluje, že jeho útěk do Německa a předstírání života v lese mohly být jeho pokusem, jak se zbavit svých závazků doma a začít znovu. Nizozemský deník De Telegraaf už ho z „lesního chlapce“ překřtil na „prolhaného Holanďana“ - v narážce na historickou legendu o létajícím Holanďanovi.