Vražda pákistánské zpěvačky: Moc zpívala a tancovala

Péšávar (Pákistán) – Šesti střelami do hlavy zavraždili neznámí pachatelé populární pákistánskou zpěvačku Ghazalu Džavedovou, která odmítala dodržovat zákaz tance a zpěvu prosazovaný islamisty. Policie se nicméně v nynější fázi vyšetřování přiklání spíše k tomu, že šlo o rodinnou mstu, a podezírá zpěvaččina manžela. Džavedová podala žádost o rozvod, protože jí bránil zpívat a navíc měl další ženu.

Čtyřiadvacetiletá Džavedová vydala více než dvacítku desek s písněmi zpívanými v rodné paštštině a na severozápadě země obývaném paštunským etnikem platila za jednu z nejoblíbenějších zpěvaček. V pondělí večer ji v Péšávaru kdosi šestkrát střelil do hlavy, když se vracela z kosmetického salonu. Pachatelé zastřelili i jejího otce, který ji doprovázel. Podle policie dvojici kulkami zasypali dva muži na motorce, kteří následně ujeli.

Ve velmi konzervativní muslimské společnosti na severozápadě země jsou žádosti o rozvod zcela mimořádné. Podle islámského práva může mít muž zároveň až čtyři ženy. Žádost o rozvod, kterou zpěvačka podala loni, provázel velký zájem médií.

Péšávar je správním střediskem provincie Chajbar Pachtunchvá. V regionu v posledních letech stoupl vliv pákistánského fundamentalistického hnutí Taliban, jehož zákaz zpěvu a tance zkomplikoval život umělcům včetně Džavedové, která řadu písní a klipů natočila v Dubaji.