Nadnárodní vyšetřovací týmy si posvítí na obchodníky s bílým masem

Brusel - Evropská komise chce posílit boj proti obchodu s lidmi. Přijala proto strategii se čtyřmi desítkami nových opatření, která by měla k tomuto záměru přispět. Vzniknout tak mají třeba nadnárodní vyšetřovací týmy, ale i speciální jednotky zaměřené právě na boj proti obchodování s bílým masem. Brusel ale zůstává skeptický - vymýcení problému je podle něj i přes vynaložené úsilí ještě ve hvězdách.

Podle údajů Mezinárodní organizace práce dosahuje ve světě množství obětí nucené práce 21 milionů, do nichž jsou započteny i oběti sexuálního vykořisťování, tedy například ženy nucené k prostituci. Z těchto 21 milionů tvoří 5,5 milionu děti.

Otroctví je tu stále

Podle Europolu, na nějž komise odkazuje, se s dětmi, které jsou pak zneužívány k trestné činnosti (třeba krádežím), obchoduje jako s věcmi za 20 tisíc eur. „Otroctví bohužel zatím není jen věcí učebnic dějepisu,“ podotkla eurokomisařka pro vnitro Cecilia Malmströmová. Je podle ní alarmující, že i nyní se nabízejí k prodeji lidé a že se s nimi obchoduje kvůli prostituci a nucené práci.

Prostituce
Zdroj: ČT24

Schválená strategie obsahuje soubor konkrétních kroků, k nimž by EU a její státy měly přistoupit v letech 2012 až 2016. Jedná se třeba o podporu vytvoření speciálních jednotek, které se budou zabývat bojem proti obchodování s lidmi. Navíc by měly vzniknout i nadnárodní vyšetřovací týmy. Oběti by rovněž měly dostávat jasné informace o svých právech.

Obchodníci zneužívají sociální sítě

Větší podporu by měly získat i výzkumné projekty zabývající se internetem a sociálními sítěmi, neboť právě ty často obchodníci zneužívají ke svým činnostem. „Podstatou našich opatření je zabezpečit, aby obětem byla poskytnuta podpora a aby obchodníci s lidmi byli postaveni před soud,“ podotkla eurokomisařka.