Pákistánský nejvyšší soud vyloučil Gíláního z premiérské funkce

Islámábád - Pákistánský soud shledal Júsufa Rázu Gíláního nezpůsobilým vykonávat funkci premiéra. Stalo se tak pouhé dva měsíce poté, co byl premiér uznán vinným z pohrdání soudem. Podle Gíláního obhájce přitom premiéra může zbavit funkce pouze parlament. Vládnoucí Pákistánská lidová strana uspořádala urychleně mimořádné zasedání, na němž rozhodne, jaký bude její další krok. V parlamentu má dostatečnou většinu, aby mohla zvolit Gíláního zástupce.

Premiérův obhájce v dubnu řekl, že hodlá proti rozsudku podat odvolání, což by znovu oddálilo jakékoli kroky, jež by Gíláního mohly o úřad připravit. Podle dnešního prohlášení soudu ale odvolání proti rozsudku z 26. dubna podáno nebylo. Gílání je proto prohlášen nezpůsobilým jakožto člen parlamentu, „přestává být premiérem Pákistánu… funkce předsedy vlády je uvolněna“.

Gílání měl už před dvěma lety v souladu se soudním rozhodnutím obnovit stíhání prezidenta Ásifa Alího Zardárího a vládních úředníků a poslanců kvůli podezření z korupce. Prezidenta úřady chtěly znovu začít vyšetřovat kvůli podezření z praní špinavých peněz ve švýcarských bankách.

Júsuf Gílání
Zdroj: B.K. Bangash/AP Photo

Podle premiéra ale prezidenta Zardárího chrání imunita, a tak odmítl uposlechnout soudní příkaz, aby případ otevřel. Gílánímu proto hrozilo až 6 měsíců vězení. Dostal ale jen symbolický ani ne třicetivteřinový trest, který si odpykal během soudního stání.

Gílání nesmí podle ústavy zasedat v parlamentu

Soud nyní nařídil Zardárímu, aby podnikl kroky ke zvolení nového ministerského předsedy. Pákistánská ústava totiž podle agentury AFP stanovuje, že osobám, jež jsou shledány vinnými z pohrdání soudem, mohou úřady zabránit zasedat v parlamentu, což je přitom nutná podmínka k výkonu premiérské funkce. Té prý Gílání právně pozbyl již 26. dubna a nejvyšší soud tak nařídil volební komisi, aby premiéra formálně zbavila úřadu. 

Júsuf Ráza Gílání
Zdroj: ČT24

Pákistán oznámením soudu zřejmě zabředl do další politické krize. Současný parlament má mandát do roku 2013, analytici ale již dříve během roku v souvislosti s aférou kolem premiéra upozorňovali, že situace by mohla vyústit v předčasné volby.

Dojde k vojenskému puči?

Zardárího vláda je přitom nejdelší civilní vládou v dějinách Pákistánu, který zažil řadu vojenských převratů. Soupeření kabinetu s mocnou armádou ale začátkem roku vyvolalo spekulace o možnosti vojenského puče.