Češka půjde za vraždu Litevce na 9 let za mříže

Edinburgh - Na devět let do vězení poslal britský soud třiadvacetiletou Češku Elišku Novotnou, usvědčenou ze zabití devětatřicetiletého Litevce. Případ se stal vloni v říjnu na farmě ve Skotsku poblíž Peebles. Žena se obhajovala, že svého spolubydlícího na farmě, kde pracovali, ubodala k smrti v sebeobraně kvůli tomu, že ji sexuálně obtěžoval. Litevec byl ale svázaný a soud rozhodl, že šlo o hru, která se zvrhla.

Muž byl nalezen v tratolišti krve ve svém pokoji, kde policisté našli pomůcky k intimním hrám. Předtím, než ho zabila, mu uvázala kolem krku a očí pásek od županu. Podle britských médií byl tak Litevec zabit v rámci sexuálních hrátek.

Původní obvinění z vraždy bylo porotou při procesu v Dundee nicméně překvalifikováno jako zabití. „Zemřel na následky pobodání a vy jste neučinila nic pro to, abyste mu pomohla,“ řekla soudkyně v Edinburghu při vynášení rozsudku.

Telefonát Ivana Kytky (zdroj: ČT24)

„Okolnosti (zabití) byly neobvyklé a porota zřejmě uznala, že došlo k provokaci v podobě nějakého sexuálního útoku na vás v té chvíli. To samozřejmě ale není důvod, aby byl Arunas Ramanauskas zabit,“ dodala. Délka odnětí svobody podle soudkyně odpovídá „velmi špatnému chování“ Novotné a jeho „strašným důsledkům“.

Dvojice vyrazila pár hodin před incidentem pro alkohol

Dvojice pracující na stejné farmě šla pouhých pár hodin před útokem společně nakupovat do supermarketu v Peebles. Kamerové záběry odhalily jejich postavy v místním obchodě, kde si koupili rum a silný ležák.