Su Ťij: Právní stát a demokracie jdou ruku v ruce

Londýn - Vůdkyně barmské opozice Su Ťij je na čtyřdenní návštěvě Velké Británie, kde se dopoledne zúčastnila debaty na Londýnské škole ekonomie. Během ní zdůraznila mimo jiné důležitost právního státu. Su Ťij se setkala i s generálním ředitelem britské stanice BBC, kterému poděkovala za to, že právě díky BBC zůstala v kontaktu se světem i v dobách jejího domácího vězení. Su Ťij se během návštěvy Velké Británie setká i s královskou rodinou a pronese projev v parlamentu.

Nyní již sedmašedesátiletá Su Ťij se zúčastnila debaty u kulatého stolu na Londýnské ekonomické škole, kde prohlásila, že reformy a demokracii lze zavést pouze v případě, že bylo spravedlnosti učiněno za dost a bude konána i do budoucna. 

Politička na dotaz moderátora BBC Dava Lee Travise, proč neodsoudila vojenskou juntu v Barmě, vysvětlila, že vyřešení konfliktu není o odsouzení, nýbrž o odhalování kořenů konfliktu a jejich následném řešení.

Su Ťij
Zdroj: Martial Trezzini/ČTK/AP

Su Ťij nebyla v Evropě od roku 1988. Na její rozhodnutí vycestovat je nahlíženo jako na znamení důvěry ve vládu prezidenta Theina Seina. Ten se od svého zvolení v loňském roce vydal cestou reforem. Šlo o první volby v Barmě po dvaceti letech. 

Su Ťij má v Británii bohatý program, čeká na ni Oxford i parlament

Ve středu navštíví opoziční vůdkyně Oxfordskou univerzitu, kde dostane čestný titul. Ve městě bydlela několik let se svým britským manželem Michaelem Arisem.

David Cameron a Su Ťij
Zdroj: ČTK/AP/Khin Maung Win

Ve čtvrtek se pak setká s princem Charlesem a Camillou. Pronese rovněž projev před oběma komorami parlamentu a pozdraví se jak s premiérem Davidem Cameronem, tak ministrem zahraničí Williamem Haguem.