Britové zadrželi ruskou loď s nákladem zbraní a vrtulníků pro Sýrii

Londýn – Britské úřady dnes zadržely u skotských břehů ruskou nákladní loď Alaed, která mířila s nákladem bojových vrtulníků a s municí do Sýrie. Loď totiž přišla kvůli přepravování zbraní o pojištění. Britská pojišťovna Standard Club v pondělí zrušila smlouvu s Alaedem, protože dodáním zbraní loď porušila podmínky kontraktu. Podle pravidel pro mezinárodní plavbu tak nemůže vyplout.

Britské ministerstvo zahraničí v prohlášení uvádí: „Víme o lodi přepravující zásilku rekonstruovaných ruských útočných vrtulníků do Sýrie. Úzce spolupracujeme s našimi mezinárodními partnery, abychom se ujistili, že děláme vše pro to, abychom zastavili syrský režim v zabíjení civilistů, které podporují další země.“

Britský ministr zahraničí William Hague dal svému ruskému protějšku Sergeji Lavrovovi „jasně najevo, že dodávky veškerého vojenského vybavení musejí přestat“. Ruské velvyslanectví v Londýně dosud incident neokomentovalo. 

Britská pojišťovna zjistila podezřelou zásilku v pátek. „Byli jsme informováni v pátek večer, že loď přepravuje zbraně - přesněji útočné vrtulníky, střely a nespecifikovanou munici. Každému, kdo je zapojen do ilegálního obchodu, můžeme okamžitě zrušit povolení,“ vysvětluje pojišťovna v prohlášení. 

Když loď přišla o pojištění, nacházela se v nizozemských vodách a zastavit se ji pokusily už nizozemské úřady. Plavidlo ale změnilo kurz a vplulo do britských vod. Zastavit se ho podařilo asi 80 kilometrů od břehů Skotska.

Vydáno pod