Pozdě, ale přece: USA se omluvily Číňanům za diskriminaci

Washington - Americký kongres odhlasoval omluvu za málo známou kapitolu americké historie - diskriminaci Číňanů na začátku minulého století. Právě imigranti z Číny přitom byli jedinou menšinou, které Spojené státy upíraly práva federálním zákonem, a ne krátce - od roku 1882 pravidlo platilo celých šedesát let.

Dobové plakáty křičely „hurá“ a radovaly se, že Číňané mají zákaz přistěhování, účasti ve volbách i získání amerického občanství. Po 130 letech se americký Kongres omlouvá. „Přinejmenším tahle vláda přiznala, jak hrozná škoda a obrovská diskriminace se odehrávala vůči Číňanům a čínské komunitě,“ prohlásil předseda Čínsko-amerického výboru Süe Chaj-Pchej.

Číňané představovali ohrožující konkurenci

Ve Spojených státech nyní žijí necelé čtyři miliony Američanů čínského původu a jejich čtvrti jsou turistickými taháky. Na konci 19. století tomu ale bylo jinak. V Americe bylo na 100 tisíc Číňanů, kteří většinou dřeli při pokládání kolejí a v dolech. Když ale zlatá horečka přešla, stali se nebezpečným konkurentem bílým Američanům.

Mladí Číňané vyznávají americký životní styl
Zdroj: ČT24

Platnost diskriminačních zákonů skončila až díky čínsko-americkému spojenectví za 2. světové války. „Je to za mého dědečka a všechny Američany čínského původu, kterým řekli, že v zemi svobody nejsou vítaní,“ podotkla americká kongresmanka Judy Chuová.

Omluvu za protičínské zákony prosadila právě Chuová, vůbec první Američanka čínského původu zvolená do Kongresu. Jedná se o ohromný úspěch.

Reportáž Bohumila Vostala (zdroj: ČT24)

USA omluvami šetří

Spojené státy si za posledních 25 let posypaly hlavu popelem jen třikrát - v roce 1988 přiznaly odškodnění a omluvu Američanům japonského původu za internaci během 2. světové války, v roce 1993 se omluvily za svržení havajského království v 19. století a před pěti lety zase všem Afroameričanům za utrpení, které zažívali během otrokářství.