Jednání o íránském jaderném programu skončila bez výsledku

Moskva – Schůzka v Moskvě, kde jednal Írán se šesti světovými mocnostmi o svém jaderném programu, skončila patem. Další jednání se budou konat 3. července v Istanbulu. Pět stálých členů rady bezpečnosti a Německo požadují, aby Teherán přestal obohacovat uran na hodnoty blízké surovině pro výrobu jaderných zbraní. Írán ale trvá na svém právu na jaderný program, tvrdí, že je ryze mírový.

Světové mocnosti, které s Íránci vyjednávaly dva dny v Moskvě, si stále přejí diplomatické řešení. Na závěr moskevských rozhovorů to řekla vedoucí delegace mocností, ministryně zahraničí Evropské unie Catherine Ashtonová. Ovšem i tak přetrvávají mezi Západem a Íránem ohledně jeho jaderného programu neshody. 

Šéf íránské delegace Saíd Džalílí označil rezoluce, které dosud proti Íránu přijala Rada bezpečnosti OSN, za nelegální. Džalílí moskevské rozhovory označil za realističtější a závažnější něž ty minulé, které se už letos konaly v Istanbulu a Bagdádu. Prohlásil ale také, že Írán má nepopiratelné právo na obohacování uranu.

Dnes se v Moskvě jednalo více než osm hodin a delegace musely přeobjednat letenky, protože nestihly původně plánované lety. Další schůzka se uskuteční v červenci v Istanbulu, na které se ovšem bude jen dohadovat program dalších jednání.