Assange žádá Ekvádor o politický azyl

Londýn - Zakladatel stránek WikiLeaks Julian Assange požádal na ekvádorské ambasádě v Londýně o politický azyl. Velvyslanectví žádost zvažuje. Britská justice přitom v květnu definitivně odsouhlasila vydání Assange do Švédska. Tam internetový aktivista čelí obvinění ze dvou případů znásilnění a sexuálního obtěžování. Za zveřejnění citlivých informací z armádních a diplomatických zdrojů na serveru WikiLeaks na něj připravují žalobu i Spojené státy.

Julian Assange požádal na ekvádorském velvyslanectví v Londýně o politický azyl. Ekvádorský ministr zahraničí Ricardo Patiňo oznámil, že Assange se skrývá na londýnské ambasádě. „Žádost (o azyl) nyní studujeme a analyzujeme,“ řekl Patiňo. 

Ricardo Patiňo, ekvádorský ministr zahraničí:

„Ekvádorská vláda vyhodnocuje žádost Juliana Assange a bez ohledu na to, jak rozhodne, bude respektovat normy a principy mezinárodního práva.“

„Dokud příslušný úřad v Quitu žádost o azyl neposoudí, pan Assange zůstane na velvyslanectví, pod ochranou ekvádorské vlády,“ uvedlo ekvádorské velvyslanectví.

Assange žádost odůvodnil tím, že jeho vlast (Austrálie) mu odmítla pomoc, a že má být vydán zemi, kde je za špionáž a velezradu trest smrti. Assange se totiž obvává, že by ho Švédsko vydalo do USA. Právě vládu Spojených států Assange před dvěma lety pobouřil publikováním uniklých diplomatických depeší. 

Na Ekvádor se neobrátil Assange náhodou. Před dvěma lety na vrcholu skandálu s Wikileaks mu tato jihoamerická země krátce nabízela trvalý pobyt.

Australan čelí ve Švédsku obvinění ze sexuálních deliktů. Těch se měl dopustit na dvou ženách, které pracovaly pro WikiLeaks. Švédsko požádalo Británii o vydání Assange. Britský nejvyšší soud ho v květnu schválil a minulý týden navíc zamítl Australanovu žádost o nové otevření případu. Assangovou poslední šancí je tak obrátit se na Evropský soud pro lidská práva. 

Assange tvrdí, že se ničeho nedopustil a že obvinění jsou vykonstruovaná. Tvrdí, že v případě vydání do Švédska mu hrozí převezení do Spojených států. Australan se obává, že by mu v USA kvůli činnosti WikiLeaks mohl hrozit trest smrti nebo věznění na základně Guantánamo na Kubě.