Únorové volby v Kuvajtu neplatí, vrátí se původní parlament

Dubaj – Únorové parlamentní volby jsou neplatné a z nich vzešlý parlament (Národní shromáždění) je nelegální. Rozhodl tak kuvajtský ústavní soud s tím, že se má vrátit původní parlament. Proti verdiktům ústavního soudu se v Kuvajtu nelze odvolat. Rozhodnutí bylo oznámeno dva dny poté, co kuvajtský emír, šajch Sabah Ahmad Džábir Sabah dekretem přerušil na jeden měsíc zasedání parlamentu v očividné snaze zmírnit napětí mezi výkonnou a zákonodárnou mocí.

V předčasných parlamentních volbách v Kuvajtu zvítězila počátkem února opozice v čele s islamisty. V padesátičlenném sněmu získala 34 mandátů. Podle verdiktu ústavního soudu je dekret vyhlašující volby do Národního shromáždění v roce 2012 neplatný. V předchozím parlamentu dominovali provládní poslanci.

Kuvajtský politický systém ze systémů zemí Perského zálivu nejvíce připomíná demokracii západního stylu a moc panovnického rodu je zde oproti jiným zemím regionu menší. Přesto ani zde nejsou povoleny politické strany a kandidáti ve volbách zastupují určité hnutí, kmen nebo kandidují jako nezávislí.

Letošní parlamentní volby v Kuvajtu byly v pořadí už čtvrté za posledních šest let. Národní shromáždění bylo rozpuštěno loni začátkem prosince po demisi vlády. Podle pozorovatelů šlo o zkoušku mocenského postavení vládnoucí dynastie, která čelí stále většímu tlaku radikálních islamistů i mladých liberálů inspirovaných revolucemi v dalších arabských zemích, v nichž padlo několik dlouhodobých vládců. Vládnoucí dynastie, která drží pod kontrolou všechny významné vládní funkce, čelí otevřené kritice voleného parlamentu kvůli korupci, zaměstnávání příbuzných ve státním aparátu nebo omezování svobody slova.