Su Ťij je připravena stanout v čele Barmy, získala čestný doktorát

Londýn - Opoziční vůdkyně Su Ťij během své čtyřdenní návštěvy Británie prohlásila, že je připravena v Barmě „převzít kormidlo“ a v budoucnu vést svůj lid. Barmská disidentka a politička během odpoledne převzala na Oxfordské univerzitě v Británii čestný doktorát v oboru občanského práva. V 60. letech tam studovala politologii, filozofii a ekonomii a roky tam také žila se svým britským manželem a syny. Včera se do Oxfordu vrátila poprvé po čtyřiadvaceti letech, v den svých 67. narozenin. Zítra čeká Su Ťij projev v britském parlamentu.

Barmská junta osvobodila vzdělanou držitelku Nobelovy ceny z domácího vězení v roce 2010. Umožnila jí také vycestovat do zahraničí. Na otázku BBC, zda je připravena vést svůj lid s ohledem na nadcházející volby v roce 2015, politička odpověděla, že „když se jí podaří vést jej správným způsobem, tak ano“. 

Že by Su Ťij mohla stanout v čele země, se ovšem stále jeví jako nepravděpodobné. Bylo by totiž nutné provést změny v ústavě, kterou vytvořila právě vládnoucí junta a která chrání současný systém, kdy vládne armáda.

Su Ťij v Oxfordu
Zdroj: ČT24/ISIFA

Včera Su Ťij navštívila Londýnskou školu ekonomie, kde kladla důraz na právní stát a oslavila své 67. narozeniny. Čekaly ji ovace vestoje. Barmská disidentka pak zamířila do Oxfordu, kde studovala a prožila řadu let se svým manželem a dvěma syny. „Vítejte zpátky, vítejte“, skandoval dav několika stovek aktivistů a obyvatel Oxfordu, kteří přišli Su Ťij přivítat, napsala agentura Reuters.

Su Ťij se dočkala doktorátu

Během slavnostní ceremonie Su Ťij obdržela v Oxfordu čestný doktorát, kterým byla oceněna už před devatenácti lety, v době věznění v Barmě. „Po mnoho let jste nesla břemeno izolace, míru Vaší trpělivosti a vytrvalosti si lze představit jen ztěží. Vítáme Vás tu s velkou radostí,“ prohlásil při ceremonii profesor Richard Jenkyns.

„V Oxfordu jsem se naučila vážit si všeho dobrého na lidské civilizaci. To mi pomohlo zvládnout věci, které nebyly tak docela nejlepší,“ řekla politička ve svém dnešním projevu v narážce na to, že kvůli vojenskému režimu v Barmě musela dlouho žít v domácím vězení.
Za „nejsmutnější věc“ ve své zemi pak označila to, že se mladým lidem nemůže dostat podobné vysokoškolské zkušenosti, protože univerzitní život v zemi byl „zničen“.

Vedle návštěvy univerzity měla Su Ťij v Oxfordu na programu také setkání se svými dvěma syny a dalšími členy rodiny, z nichž některé nikdy neviděla. Zítra politička promluví v britském parlamentu.