O Falklandy už se bojuje i na zasedání zemí G20

Ciudad de Mexico - Britsko-argentinský spor o Falklandy pronikl i na zasedání G20 v Mexiku. Britský premiér Cameron si tam vyměňoval názory s argentinskou prezidentkou Cristinou Fernándezovou. Vyzval ji, aby respektovala názor ostrovanů na vlastní budoucnost. Fernándezová mu na oplátku chtěla předat obálku s rezolucemi OSN. Fernándezová usiluje o jednání o suverenitě nad ostrovy, které označuje za „koloniální enklávu“. Tvrdí přitom, že má v tomto směru podporu většiny států Latinské Ameriky.

Spor začal velmi nenápadně

Podle argentinského ministra zahraničí Hectora Timermana přišel Cameron za Fernándezovou, aby s ní mluvil o bankovních reformách a během rozhovoru ji vyzval, aby respektovala názor ostrovanů na budoucnost souostroví.

Fernándezová se snažila mu odpovědět tím, že mu chtěla předat obálku s rezolucemi OSN vyzývajícími k dialogu o ostrovech, kterým Argentinci říkají Malvíny. Cameron však „odmítl si obálku vzít, otočil se a odešel“, uvedl Timerman.

Falklandy
Zdroj: ČT24/ISIFA

Mluvčí Cameronova úřadu řekl, že Cameron ve skutečnosti neodmítl obálku převzít. Nebylo prý jasné, zda mu jí chce opravdu předat. Podle mluvčího jí řekl, že „nyní nenabízí plnou diskusi o Falklandech“. „Ale doufám, že jste zaznamenala, že na Falklandech bude referendum a vy byste měli respektovat jejich názory,“ řekl prý Cameron.

Falklandy čeká referendum

Falklandská správa uspořádá příští rok referendum o statusu ostrovů, které patří od roku 1833 Británii. Žije na nich asi 3 000 lidí, kteří ve velké většině chtějí, aby Falklandy zůstaly součástí Británie. Londýn tvrdí, že jejich přání musí být respektováno.

Falklandy
Zdroj: ČT24

Obě země vedly před 30 lety o ostrovy válku krátkou válku poté, co tehdejší argentinská vojenská vláda ostrovy obsadila. Při krátkém konfliktu, při němž Britové dobyli vzdálené ostrovy v jižním Atlantiku zpět, padlo 255 britských vojáků, 649 argentinských vojáků a tři ostrované.