Léto v Evropě odstartovalo vlnou veder

Vídeň - Střední a jihovýchodní Evropu zasáhla před oficiálním začátkem léta vlna tropických veder. V Černé Hoře bylo naměřeno až 38 stupňů Celsia ve stínu, v Chorvatsku jen o stupeň méně. Tropické noci zažívá i Švýcarsko. Vlnu veder by však měla do pátku ukončit studená fronta.

Astronomické léto sice začíná teprve ve čtvrtek v 1:09 SELČ, ale v některých částech Evropy už letní počasí panuje.

Černou Horu zasáhly největší vedra za posledních 50 let

Podobně jako Českou republiku, kde teploty šplhaly až ke 34 stupňům, zasáhl proud horkého vzduchu ze severní Afriky také Balkán. Až 36 stupňů bylo naměřeno v Srbsku, v Chorvatsku 37 stupňů a v Černé Hoře dokonce 38 stupňů ve stínu. V této balkánské zemi nebyla taková vedra 50 let. První oběť veder hlásí Rumunsko.

Koupání
Zdroj: ČT24

Na Slovensku jen během pondělí a úterý kvůli vedrům zkolabovalo více než 200 lidí. Teploty podle meteorologů šplhají až k 36 stupňům. Přes 30 stupňů však bylo naměřeno i v dětské ambulanci na poliklinice v bratislavských Kramárech. Na Hlavní náměstí v Bratislavě tamní radnice nechala přivézt cisternu s 1 000 litry pitné vody. Napít se může každý, kdo jde kolem.

Španěly tropické teploty teprve čekají

Na východě Rakouska překračují teploty tropickou třicítku už několik dní. Na Karlově náměstí ve Vídni dnes bylo naměřeno 34 stupňů. V Maďarsku stoupl o 15 procent počet záchvatů slabosti. Úlevu přitom nepřináší ani noc. V maďarském Szegedu bylo v noci přes 23 stupňů. Také ve švýcarských městech Curych a Luzern rtuť teploměru v noci neklesla pod 20 stupňů a přes den je v této alpské zemi až 33 stupňů. Španělsko nejhorší vedra očekává teprve od příštího týdne. Teploty mají šplhat nad 40 stupňů.

Pitný režim
Zdroj: ČT24

V Německu stále prší

V Německu naopak přelom jara a léta provází mnohde déšť a teploty do 27 stupňů Celsia. V příštích dnech mají klesnout na 18 až 23 stupňů. Předpověď na celé léto přitom podle meteorologů není možná. „Jaká překvapení nám léto přichystá v příštích týdnech a měsících, dnes ještě nevíme,“ říká Simon Trippler z německého meteorologického ústavu (DWD).