Odsouzený rumunský expremiér se pokusil o sebevraždu

Bukurešť - Několik hodin poté, co rumunský nejvyšší soud potvrdil dvouleté vězení pro expremiéra Adriana Nastaseho, se expremiér pokusil o sebevraždu. Podle AFP někdejšího šéfa vlády v bezvědomí odvezla z jeho rezidence sanitka do nemocnice. Nastase byl v lednu odsouzen za nelegální financování Sociálně demokratické strany (PSD) v roce 2004. Procesů s expremiérem se konalo hned několik. Jedná se o prvního někdejšího šéfa rumunské vlády po pádu komunismu, který půjde za mříže.

Když si pozdě večer pro rumunského expremiéra Nastaseho domů přijeli policisté, aby ho odvedli do vězení, postřelil se údajně v jejich přítomnosti revolverem. Současný sociálnědemokratický premiér Victor Ponta po návštěvě v nemocnici řekl, že Nastaseho stav je „pod kontrolou“, napsala agentura DPA.

Nastase si odsedí trest za nelegální shromažďování peněz

Rumunský premiér z let 2000 až 2004 byl odsouzen za to, že nelegálně shromáždil v přepočtu přes 38 milionů korun na volební kampaň v roce 2004, v níž jako předseda PSD kandidoval na prezidenta. Dnešní rozsudek je konečný.

Některé Rumuny dnešní rozsudek potěšil, jiné ohromil. „Je sice jasné, že Nastase bude do konce života tvrdit, že je nevinný, ale to, že lidé, kteří působí jako polobozi, mohou skutečně jít do vězení, je mezník v rumunských právních dějinách,“ prohlásil jeden rumunský novinář.

Adrian Nastase
Zdroj: ČT24

Nastase předchozí rozhodnutí soudu označil za politicky motivované a „špinavé“ a odvolal se proti němu. V sobotu se nechal slyšet, že vyčerpávající soudní proces, který se táhl osm let, byl svého druhu vězením.

Procesů s expremiérem bylo hned několik

Koncem března byl expremiér odsouzen k tříletému podmínečnému trestu odnětí svobody za vydírání v souvislosti s aférou kolem svého bytu, který si podle obžaloby opravil a vybavil za peníze získané jako úplatky.

Ve třetím procesu byl loni na podzim zproštěn obvinění. V tomto případě nedokázal vysvětlit původ 400 tisíc dolarů (přes osm milionů korun), o nichž tvrdil, že jsou to peníze z dědictví po manželčině tetě Tamaře.