Ohrožené Maledivy se stanou mořskou rezervací

Rio de Janeiro - Maledivy by do pěti let měly být první zemí, která se stane mořskou rezervací. Na konferenci OSN o udržitelném rozvoji, která začala v brazilském Riu de Janeiro, to prohlásil maledivský prezident Muhammad Vahíd. Maledivské souostroví patří k územím nejvíce ohroženým oteplováním klimatu.

V krátkém termínu, možná do pěti let, by se mohlo souostroví stát mořskou rezervací, která by byla zároveň největší na světě, řekl Vahíd. V maledivské rezervaci by byl rybolov „trvalý a ekologický, vylučoval by techniky ničivé pro biosféru“, poznamenal prezident v narážce na průmyslový rybolov.

Už nyní jsou ostrovy útočištěm pro žraloky, želvy a četné druhy ryb. „Obchod s nimi je na Maledivách zakázán,“ připomněl prezident. „Maledivy čelí nejdramatičtějším a nejobtížnějším výzvám ve své historii,“ upozornil dále prezident. Zemi zřejmě čeká nejen výrazný nárůst populace, ale nachází se také v období „obtížného přechodu“ k demokracii, vysvětlil.

Dovolená
Zdroj: ČT24

Vahíd současně na konferenci vyzval k vyhlášení jednoho z 20 maledivských atolů za „první biosféru UNESCO“. Jeho výzva mezinárodnímu společenství upozornila na „právo na přežití“, ale i na „prosperitu“.

Maledivy leží v Indickém oceánu asi 450 kilometrů jižně od Indie. Tvoří je 1 199 ostrovů na ploše asi 90 tisíc kilometrů čtverečních, ale jen 202 ostrovů je obydleno. Jejich nejvyšší bod ale nad mořskou hladinu vystupuje sotva tři metry.