Atentátník z Bali dostal 20 let

Jakarta - Na 20 let poslal indonéský soud za mříže Umara Pateka, který se před deseti lety podílel na přípravě atentátů na Bali. Obžaloba mu dává za vinu, že vyrobil bomby, jimiž radikálové napojení na al-Káidu zabili v roce 2002 více než dvě stovky lidí. Prokuratura pro něj původně chtěla žádat trest smrti, ale poté, co projevil nad zabíjením lítost a omluvil se rodinám obětí, změnila svůj požadavek na doživotí. Patek také tvrdil, že s útokem nesouhlasil a snažil se mu zabránit.

„Je mi líto, co se stalo, protože od začátku jsem byl proti tomu,“ ujišťoval. Prý „nikdy nesouhlasil s metodami“ pachatelů atentátů, které vrhly zemi s největší muslimskou populací na světě do „války proti terorismu“. Patek rovněž relativizoval svou úlohu v atentátech. Tvrdil, že pomáhal namíchat pouze 50 kilogramů výbušniny. Atentátníci ale použili zhruba tunu chemikálií, které nastražili před barem a diskotékou v Kutě, jež je hlavním cílem turistů na Bali. Mezi mrtvými bylo i 88 Australanů, čtyři Francouzi a sedm Američanů.

Umar Patek
Zdroj: ČTK/AP/Tatan Syuflana

Pětačtyřicetiletý Patek je považován za člena militantní skupiny Jemaah Islamiyah, která je napojena na teroristickou síť al-Káida. Úder militantní odnože al-Káidy na turistické letovisko na Bali v roce 2002 měl za následek 202 obětí, často z řad turistů. Verdikt nad Patekem má být proto tečkou za víc než devět let trvajícím honem na strůjce atentátu. Několik jeho souputníků už skončilo na popravišti a další za mřížemi. Patek byl odsouzen také za svůj podíl na útocích proti kostelům o Vánocích 2000, při nichž zahynulo 19 lidí. Přiznal, že pro útoky balil bomby jako vánoční dárky.

Soud s Patekem
Zdroj: ČT24

Na Patekovo zatčení vypsaly odměnu milion dolarů Spojené státy. Údajný expert na výbušniny se dlouho skrýval. Loni v lednu ho ale v Abbottábádu dopadli Pákistánci a v listopadu byl vydán do Indonésie. V květnu téhož roku americké speciální komando v Abbottábádu zabilo šéfa al-Káidy Usámu bin Ládina.

Letos v únoru začal soud, který rozhodoval o Patekově odpovědnosti i za další útoky. Islamista má údajně celkem na svědomí až 250 mrtvých, jeho obhájce ale něco takového hned na začátku odmítl. „Je nutno objasnit mnoho věcí. Některé události se odehrály prokazatelně zcela jinak, než jak tvrdí obžaloba,“ řekl Asludin Hatjáni, obhájce Pateka.

Tři pachatele atentátů na Bali policie zabila při raziích, další tři skončili před necelými čtyřmi roky na popravišti. Za dva koordinované útoky z 12. října 2002 bylo odsouzeno k trestům vězení dalších 34 osob, čtyři z nich na doživotí. Mezi nimi je i radikální islámský duchovní Abu Bakar Bashir, který byl poslán do vězení na 15 let za podporu terorismu.