Evropu zasáhly silné bouře, v Minnesotě vyplavena zoo

Washington - Evropu zasáhly vydatné deště - kromě Česka i části Rakouska a Německa. V Dolním Bavorsku se podle policie utopil 84letý muž a voda zaplavila sklepy. Jen v rakouském okrsku Neunkirchen pomáhalo s odčerpáváním několik set hasičů. Na tísňové linky zavolalo do včerejší půlnoci přes 400 lidí. Popadané stromy komplikovaly dopravu v Německu i Rakousku a v obou zemích voda napáchala velké materiální škody. V zoo na severu americké Minnesoty se zase utopilo několik desítek zvířat při bleskových záplavách. Velká voda do blízkého městečka odnesla ledního medvěda, kterého pak chovatelé museli v ulicích odchytit. Rozvodněné řeky způsobily velké materiální škody a vyhnaly z domovů na 250 lidí.

Medvěd Berlin je jedním z těch, kteří nenadálý příchod velké vody přežili. Další zvířata v zoo tolik štěstí neměla. Z výběhů zmizelo několik koz, ovcí nebo oslů. Polovina zahrady zůstala po záplavách pod vodou. „Měli jsme obavy, že se ven mohou dostat tuleni nebo lední medvěd. Hlídali jsme tu od čtyř od rána, když ještě byla hluboká tma. Zavolali jsme hasiče, aby nám posvítili,“ prohlásil ředitel Lake Superior Zoo Peter Pruett.

Na některých místech severní Minnesoty napršelo za 24 hodin až 230 milimetrů srážek. Řeky vylité z břehů podemílaly silnice a zaplavily 80tisícové město Duluth. Desítky domů museli obyvatelé opustit.

Bleskové záplavy v Minnesotě (zdroj: ČT24)

Velká voda také způsobila problémy s dodávkami elektřiny a zablokovala železniční i silniční dopravu. Guvernér Minnesoty vyhlásil v postižených oblastech stav nouze, aby případně mohl na pomoc povolat Národní gardu.

Silné bouře zasáhly i Evropu

Silné deště a bouřky, které části Německa zasáhly ve středu večer, si v Dolním Bavorsku vyžádaly jeden lidský život. Čtyřiaosmdesátiletý muž se podle policie utopil ve středu večer v rybníku poblíž obce Hauzenberg, když se s rodinou snažil za pomoci kamenů odklonit
přítok do rybníka.

Ilustrační foto
Zdroj: ČT24

Bouře zkomplikovala také situaci v dopravě, když řadu silnic zablokovaly spadané stromy. Policie v Dolním Bavorsku obdržela mezi 18:30 a půlnocí přes 400 nouzových hovorů a 28 hlášení o zaplavených cestách nebo podjezdech. Pod vodou se ocitla také řada sklepů.
   
Podobné škody zapříčinilo počasí také v částech Rakouska. Například v dolnorakouském okrsku Neunkirchen bylo na pumpování sklepů nasazeno na 200 hasičů. U obce Gutenstein nedaleko Vídně bojovalo osm hasičských družstev s požárem lesa způsobeným bleskem. Na některých místech bylo přerušeno silniční spojení.

Slovensko přitom již šestý den trápí tropické teploty, podle meteorologů jde o jednu z nejdelších vln červnových veder. V posledních dvaceti letech tropy trvaly v červnu nanejvýš pět dní, dnes však vstupují již do šestého dne. Od pátku by se mělo ochlazovat, maxima prý nepřesáhnou 30 stupňů Celsia.