Ve švédské jaderné elektrárně se našla výbušnina

Stockholm – Švédské úřady posílily ochranu jaderných elektráren poté, co se včera v areálu jedné z nich našly v kamionu ukryté dvě výbušniny. Nálož ve vozidle v areálu elektrárny Ringhals našli cvičení psi. U výbušniny nebyla rozbuška, nehrozila tedy exploze. Úřady nicméně nechtějí nic podcenit a posílily ochranu ve všech jaderných zařízeních.

Nálože v kamionu odhalili cvičení psi při běžné kontrole ve středu odpoledne. Policie neupřesnila, o jaký typ výbušniny šlo. Není ani jasné, kolik jí bylo. Uvedla však, že u nálože nebyla rozbuška a nehrozilo tedy, že exploduje. Zástupci elektrárny sdělili, že i kdyby bomby vybuchly, nezpůsobily by „žádnou vážnou škodu“. 

Žádného podezřelého zatím policie neidentifikovala, řidič prý o výbušninách nevěděl. Policie případ vyšetřuje jako sabotáž. 

Elektrárna Ringhals se čtveřicí jaderných reaktorů leží asi 70 kilometrů jižně od druhého největšího švédského města Göteborgu. Celkem má Švédsko deset jaderných reaktorů, jenž dodávají asi polovinu elektrické energie, kterou země potřebuje.