Šance na přijetí smlouvy ACTA v unii se snižují

Brusel – Už v červenci by měl Evropský parlament hlasovat o mezinárodní protipirátské smlouvě ACTA. Klíčový výbor europarlamentu přitom dnes nedoporučil pokračovat v ratifikaci dokumentu. Europoslanci by se měli při hlasování řídit doporučením tohoto výboru. Zastánci smlouvy ACTA argumentují, že dokument zamezí počítačovému pirátství, nelegálnímu kopírování či padělkům značkového zboží. Proti smlouvě se ovšem zvedla i velká vlna kritiky. Europarlament dostal petici proti smlouvě, na protest se pod ní podepsaly více než 3 miliony lidí.

Výbor Evropského parlamentu pro mezinárodní obchod nedoporučil pokračovat v ratifikaci mezinárodní smlouvy proti padělatelství. Je to už čtvrtý výbor, který je proti ratifikaci smlouvy ACTA. Právě výbor pro mezinárodní obchod má ale v otázce schvalování mezinárodního paktu klíčové slovo. Poslanci se při svém rozhodování budou řídit jeho doporučením. 

Ratifikaci ovšem nedoporučilo 19 členů výboru, 12 hlasovalo pro. Šance na přijetí smlouvy se tak snižují. Má-li ACTA začít platit v Evropské unii, musí ji ratifikovat Evropský parlament, ale také všechny členské státy. 

„Jsem potěšen, že komise vzala na vědomí problémy, které jsem pojmenoval ve své zprávě, a vyhověla mému doporučení odmítnout ACTA,“ okomentoval to David Martin, zpravodaj Evropského parlamentu pro tuto smlouvu. 

Proti smlouvě ACTA se zvedla mohutná vlna odporu. Parlament například dnes projednával petici namířenou proti dokumentu, kterou podepsalo 2,8 milionu lidí z celé Evropské unie. Na počátku roku se v mnoha zemích unie také konaly mohutné protesty. Kritici argumentují, že dokument omezí svobodu internetu a volný přístup k informacím. 

Dohodu ACTA loni v říjnu podepsaly Spojené státy, Austrálie, Kanada, Japonsko, Maroko, Nový Zéland, Singapur a Jižní Korea. Letos v lednu se k nim připojilo 22 zemí z Evropské unie včetně Česka. Jenže řada zemí včetně Česka ratifikaci po útocích hackerů na vládní internetové stránky pozastavilo.