Ředitelka slovenského rozhlasu a televize bojuje o setrvání ve funkci

Bratislava - Na Slovensku se vážně mluví o zániku veřejnoprávní televize. Ta čelí dalšímu úderu, parlament ovládaný Ficovým Smerem projednává odvolání ředitelky společnosti, která stanici spolu s rozhlasem zastřešuje. Zdůvodňuje to porušením zákona při pronájmech budov. Podle opozice je ve skutečnosti cíl jiný, dosadit tam vlastního člověka. Obě slovenská veřejnoprávní média se sloučila loni, dramatický úbytek diváků ale nezastavila.

Generální ředitelka RTVS (Rozhlas a televize Slovenska) Miloslava Zemková se včera obhajovala před poslanci. Čelí podezření, že porušila zákon, když zveřejnila výzvu k veřejné soutěži na pronájem prostorů pro mediální komplex dřív, než informovala vysílací radu. Hrozí jí proto odvolání. 

Miloslava Zemková:

„Moje děti nebudou žít v této zemi s vědomím, že jejich mámu odvolali z funkce jen proto, že si vymysleli nějaký důvod, že porušila zákon. Vždyť já nejsem zločinec.“

Kdo Zemkovou nahradí, o tom se zatím jen spekuluje. Odborníci se ale shodují, že krok vládního Smeru už tak upadající médium poškodí. Budova televize, svého času nejvyšší v Československu, dnes už jen chátrá. Instituce se zhruba desetiprocentním podílem na trhu zápasí o místo v mediálním prostoru. „Programová stránka televizní části vysílání je v takovém stavu, že je na hraně toho, zda má, nebo nemá nárok na veřejné peníze,“ myslí si mediální expertka Zuzana Mistríková. 

Druhá část RTVS – rozhlas – pozici na trhu jen tak tak drží, sloučením s televizní ale svůj vliv rozhodně neposilnil. 

Rozhlas a televize Slovenska je veřejnoprávní instituce, jež poskytuje službu veřejnosti v oblasti rozhlasového a televizního vysílání. Společnost vznikla loni 1. ledna sloučením Slovenského rozhlasu a Slovenské televize. Slovenská vláda rozhodla o sloučení těchto dvou médií hlavně proto, aby se ušetřilo. Především Slovenská televize měla obrovské finanční potíže.

Ján Beránek hostem Událostí, komentářů (zdroj: ČT24)