Mubarakův stav se zlepšil, už je odpojen od přístrojů

Káhira - Bývalý egyptský prezident Husní Mubarak bude znovu přemístěn do věznice, jestliže se jeho zdravotní stav zlepší. Prohlásil to generál Mamdú Šahín z Nejvyšší rady ozbrojených sil (SCAF), která Egyptu vládne od loňské Mubarakovy rezignace. Exprezidentův právník Faríd Díb prohlásil, že Mubarak je už nyní odpojen od přístrojů a jeho stav se ve středu zlepšil. Je stále na jednotce intenzivní péče, ale probral se z bezvědomí. Počátkem června byl odsouzen k doživotnímu trestu za tvrdý postup proti účastníkům loňských protestů.

Mubarak byl v úterý převezen z vězení do vojenské nemocnice ve vážném stavu a lékaři ho museli oživovat. Šahín řekl, že Mubaraka v nemocnici nenavštívil. Faríd Díb sdělil stanici CNN, že zdravotní problémy začaly, když Mubarak uklouzl a spadl ve vězeňské koupelně. Uhodil se prý do krku a vytvořila se krevní sraženina. „To odstartovalo v úterý večer všechny zdravotní problémy včetně infarktu a nepravidelného dechu,“ řekl právník.

V Egyptě vládne politická nejistota, protože byl rozpuštěn parlament a bylo odloženo vyhlášení výsledků prezidentských voleb. Deník Al-Gumhúríja dnes napsal, že v případě, že Mubarak zemře, nebude se konat vojenská ceremonie. Odsouzením údajně přišel o všechny vojenské hodnosti i řády.

Nemocnice ve čtvrti Maadí je vzdálená jen několik minut jízdy od věznice a panují v ní přísná bezpečnostní opatření. Právě zde zemřel Mubarakův předchůdce Anvar Sadat, na nějž byl roku 1981 spáchán atentát.