Taliban se mstí za divoké večírky - 26 mrtvých

Kábul – Po dvanácti hodinách skončilo drama v kábulském hotelu. Na oblíbený hotel zahraničních diplomatů na předměstí Kábulu zaútočili povstalci Talibanu, zajali tady jako rukojmí desítky lidí. Afghánské bezpečnostní síly ráno rukojmí osvobodily a útočníky zlikvidovaly. Zemřelo ale nejméně 26 lidí, z toho 7 ozbrojenců Talibanu a 15 civilistů. Taliban uvedl, že útok byl trestem za divoké večírky a pitky, kterých se účastnili vládní úředníci i cizinci.

Vyzbrojení raketomety a těžkými zbraněmi podnikli dnes v noci ozbrojenci afghánského Talibanu útok na mezinárodní hotel na severozápadním předměstí Kábulu. Terčem jejich akce se stala oblast jezera Kargha, která je vyhledávaným místem zahraničních diplomatů.

Podle afghánské policie na místě zemřelo 26 lidí. Jednotky zabily nejméně sedm ozbrojenců, o život ovšem přišlo i 15 civilistů, jeden policista a tři strážci hotelu. Policii se z hotelu podařilo osvobodit 18 rukojmích, čtyři lidé se zachránili skokem z prvního patra do jezera.

Velitel kábulské policie Mohammed Záhir:

„Ve 23:30 skupina talibanců vstoupila do hotelu Spozhmí, začala nahodile střílet a zranila mnoho civilistů. Některým se podařilo utéct, další byli vzati jako rukojmí.“

S americkou podporou ze vzduchu dlouhých 12 hodin bojovali vojáci a policisté s dobře vyzbrojenými Talibanci v hotelovém komplexu. Ozbrojenci si cestu do hotelu prostříleli. Několik členů ochranky zabili a vtrhli do jídelny, kde se konala svatební hostina, a zajali rukojmí. Protiútok začal za svítání. Noční operaci Afghánci nechtěli kvůli rukojmím riskovat. „Celé to začalo kolem půl dvanácté večer. Pak byl několik hodin klid a potom boje znovu vypukly,“ popsal svědek.

Do útoku na ozbrojence se zapojilo i několik amerických vrtulníků a také vojáci Severoatlantické aliance. Hotel na břehu jezera Kargha býval majetkem afghánské královské rodiny. Teď ho má vláda a je oblíbený mezi diplomaty i vyššími úředníky a bohatými rodinami. Kábulská mládež ho zase zná jako místo, kde se dá koupit nelegální alkohol. 

Velitel mezinárodních sil v Afghánistánu John Allen z útoku obvinil klan Hakkáníů, který Taliban podporuje. „Útok nese znaky typické pro práci Hakkáníů, kteří neustále zabíjejí nevinné Afghánce a hrubě porušují afghánskou suverenitu útoky z bezpečných úkrytů v Pákistánu,“ prohlásil Allen.

Jezero Kargha v Kábulu skýtá jednu z mála příležitostí k odpočinku. Restaurace a obchody na jeho břehu často vyhledávají úředníci afghánské vlády a cizinci působící v Kábulu. Přijíždějí sem hlavně ve čtvrtek večer, v předvečer muslimského dne pracovního volna.        

V Afghánistánu v posledních dnech vzrostl počet ozbrojených útoků, zahynuli při nich tři američtí vojáci a desítky civilistů. K incidentům dochází hlavně na východě země při hranicích s Pákistánem, kde se spojenecké síly snaží vymýtit základny teroristů.   

Proti zahraničním civilistům Taliban naposledy zaútočil v polovině dubna, kdy jeho bojovníci napadli přísně střeženou diplomatickou čtvrť v centru města. Po úporných bojích je afghánská armáda z Kábulu vytlačila. 

Vydáno pod