V Americe úspěšně vyoperovali lidskému plodu vzácný nádor

Washington - Lékaři odstranili na Floridě nádor z úst plodu. Šlo o světovou premiéru podobné operace. Když byla matka dítětě Tammy Gonzálesová v 17. týdnu těhotenství na ultrazvuku, prohlásila, že vidí, jak z úst jejího potomka vychází něco jako bublina. Lékaři následně zjistili, že se jedná o vzácný nádor - ústní teratom, který dceru Gonzálesové pravděpodobně zabije. Po úspěšné operaci se ale ženě o pět měsíců později narodila zdravá dcera, píše BBC.

Lékaři z nemocnice Jackson Memorial na Floridě uvedli, že se jedná o tak vzácný nádor, že se s podobným případem setkají jen jednou za dvacet let.

Během procedury byla Gonzálesová pod vlivem lokálního anestetika. Nejprve lékaři protáhli jehlu ochranným plodovým vakem umístěném kolem plodu a posléze byl na odstranění nádoru z úst malé holčičky použit laser.

Lidský plod
Zdroj: ČT24/ISIFA

Operace trvala jen lehce přes hodinu. „Když operace skončila a lékaři ze mě tu věc vyndali, spadla ze mě obrovská tíha. Konečně jsem mohla vidět tvář svého dítěte,“ řekla matka, která označila doktory za zachránce," informovalo BBC.

Lékaři prohlásili, že se jedná o historicky první úspěšnou léčbu plodu, který trpěl podobným typem onemocnění, a to ještě v děloze.

Těhotenství
Zdroj: Rex Features/ISIFA

Leyna Mykaella Gonzálesová se narodila v řijnu 2010. Nyní je to zdravé dvacetiměsíční dítě. Jedinou známkou toho, že prodělala operaci, je malá jizva na ústech.