Turecký premiér Erdogan potvrdil sestřelení stíhačky Sýrií

Londýn - Turecký premiér Recep Tayyip Erdogan potvrdil, že Sýrie sestřelila tureckou stíhačku F-4 Phantom. Letoun před několika hodinami zmizel nad Středozemním mořem a námořnictva obou zemí po něm usilovně pátrala. O osudu obou pilotů se stále ještě nic neví. Damašek se přihlásil k jejímu sestřelení, Turecko ale dříve výrok zpochybnilo. Místní média citovala premiéra Recepa Tayyipa Erdogana, který prohlásil, že „druhá strana vyjádřila lítost“. Sýrie sestřelení také oficiálně potvrdila. Oznámila to syrská agentura SANA s tím, že syrská protiletadlová obrana zjistila v syrském vzdušném prostoru nad výsostnými vodami země neidentifikovaný objekt, kterým se ukázal být turecký stroj, a sestřelila jej přímým zásahem.

Komuniké následuje poté, co se z Erdoganovy iniciativy sešla bezpečnostní rada státu, tedy premiér a část ministrů. V prohlášení se dále konstatuje, že oba piloti jsou nadále pohřešovaní a že Turecko přijme „rozhodné a nezbytné kroky“. Jejich povaha ale upřesněna nebyla.

Komuniké Erdoganova úřadu:

„Po zhodnocení všech údajů nashromážděných příslušnými institucemi a informací obdržených na základě pátrací a záchranné akce jsme dospěli k závěru, že naše letadlo bylo sestřeleno Sýrií.“

Británie mezitím odmítla vydat vstupní vízum šéfovi syrského olympijského výboru. Londýnské hry tak zřejmě nenavštíví. Rozhodnutí ale ještě musí schválit Mezinárodní olympijský výbor. Podle BBC bylo důvodem jeho napojení na režim prezidenta Bašára Asada.

Kofi Annan a Bašár Asad
Zdroj: ISIFA/EPA/SANA

Rozhodnutí bylo učiněno na nedávném setkání vyšších úředníků z ministerstva vnitra, ministerstva zahraničí a ministerstva kultury, médií a sportu. „Stalo se sice něco ne zcela nečekaného, ale stále je velmi kontroverzní, že se britská vláda rozhodla jeho žádost odmítnout,“ míní sportovní redaktor David Bond.

Rada vysoce postavených vládních činitelů už nějakou dobu žádost Syřana posuzovala, ale rozhodnutí padlo až v posledních dnech. Organizátor her Locog musí nyní informovat Mezinárodní olympijský výbor (MOV). „Je krajně nepravděpodobné, že se výbor postaví proti rozhodnutí vlády,“ poznamenal korespondent BBC.

Syrští povstalci
Zdroj: ČT24/ČTK/AP

„Teroristé“ pohodili v severní Sýrii znetvořená těla

Státní média informovala, že bylo v severní Sýrii „teroristy“ zabito nejméně 25 lidí. Jejich těla byla znetvořena. Agentura Sana přitom citovala své zdroje, podle nichž byly oběti uneseny z vesnice Darat Azzá v provincii Halab. Aktivisté sdělili, že 26 vládních příznivců bylo zastřeleno rebely. 

Ve městě Homs zůstává uvězněno v obklíčení a pod palbou už 13 dnů několik tisíc civilistů. Pomoc jim přivezly týmy Mezinárodního výboru Červeného kříže a syrského Červeného půlměsíce, do města se ale nedostaly. Jeden tým se už s nepořízenou vrátil do Damašku.

Boje v Homsu
Zdroj: ČT24

Uvězněným lidem v Homsu chybí jídlo 

Některým civilistům se ale přece jen podařilo z Homsu uprchnout díky tomu, že povstalci
otevřeli v blízkosti předměstí Dajr Balaaba úzký koridor. Situace v obléhaných čtvrtích Homsu je podle aktivistů dramatická. Tisícovka rodin tam přežívá bez jakéhokoliv přísunu potravin, zraněným se nedostává lékařského ošetření.

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov prohlásil, že syrská vláda musí udělat mnohem víc než dosud pro naplnění mírového plánu, který připravil zvláštní zmocněnec OSN a Ligy arabských států Kofi Annan. Ministr ale zároveň vyzval západní státy k tlaku na syrské povstalce, aby zastavili násilnosti.

Mrtvé tělo na ulici v Sýrii
Zdroj: ČT24/ČTK/AP

V Sýrii už zahynulo 10 tisíc lidí

Podle OSN už od března 2011, kdy vzpoura proti Asadovu režimu odstartovala, zemřelo v Sýrii nejméně 10 tisíc lidí. Syrská vláda v dubnu oznámila, že 6 143 syrských občanů zemřelo rukou teroristických skupin.

Začátkem tohoto týdne americký prezident Barack Obama a ruský prezident Vladimir Putin vydali společné snovisko vyzývající k okamžitému ukončení násilí v Sýrii. Rusko a Čína ale již dvakrát zablokovaly rezoluce OSN, které syrskou vládu kritizovaly.

Napjaté vztahy kvůli sestřelenému letadlu (zdroj: ČT24)
Vydáno pod