Otevřít Británii Východoevropanům byla chyba, tvrdí šéf labouristů

Londýn – Byla chyba otevřít Británii bez omezení hned v roce 2004 pracovníkům z Polska, ČR a dalších nových členských zemí EU, domnívá se šéf britských labouristů Ed Miliband. „Hrubě jsme podcenili počet lidí, kteří sem přijdou,“ doplnil opoziční předák v projevu v politologickém ústavu Institute for Public Policy Research (IPPR). Na to, že nebyla zavedena přechodná omezení, doplatili podle něj dělníci a zaměstnanci, kterým klesly mzdy.

Británie, která zažívala ekonomický boom, umožnila po rozšíření EU v roce 2004 občanům osmi nových členských zemí, včetně ČR a Slovenska, pracovat bez omezení. Stejně se zachovaly jen Irsko a Švédsko. Německo a Rakousko se tomu naopak co nejdéle bránily. Tehdejší labouristická vláda Tonyho Blaira ale odhadovala, že z nových zemí přijde jen kolem 13 000 lidí ročně. Brzy se ukázalo, že příliv je mnohem větší. „Čekali jsme 15 000 přistěhovalců a tolik jich přišlo jen do Southamptonu,“ řekl dnes bývalý náměstek ministra vnitra John Denham v rozhlasovém rozhovoru. Podle něj si vláda byla vědoma problémů s imigrací z nových zemí EU už v roce 2005.

Podle Milibanda ale labouristé problém přehlíželi a kritiky mimo jiné vinili z předsudků. „Myslím, že jsme byli příliš naivní, pokud jde o přínosy globalizace,“ dodal Miliband. Labouristé jsou kvůli imigraci mnoha voliči kritizováni a podle některých názorů přistěhovalectví podstatně přispělo k jejich volební porážce před dvěma lety. Miliband připustil, že přes všeobecně zažitou představu žádají přistěhovalci proporcionálně méně o sociální příspěvky než Britové. Podle něj je ale potřeba o imigraci debatovat, „protože lidé o ní mluví“. „Není možné, aby se o něčem mluvilo v každé kuchyni, na každé ulici a ve všech čtvrtích a labouristé o tom nemluvili,“ prohlásil.

Telefonát Ivana Kytky (zdroj: ČT24)

Miliband řekl, že imigrace byla prospěšná pro střední třídu, která získala levnou pracovní sílu. Doplatili na ni ale dělníci a zaměstnanci, kteří v přistěhovalcích z východní a střední Evropy vidí důvod, proč jim klesají mzdy. „Imigrace někomu život usnadnila, ale jiným ztížila. Pokud jste si chtěli u domu postavit zimní zahradu, tak jste na tom zřejmě vydělali. Pokud jste pracovali pro britskou stavební společnost, tak jste na tom byli zřejmě hůř,“ řekl v souvislosti s tím, že pracovníci ze střední a východní Evropy jsou obvykle levnější než Britové.

Podle údajů ministerstva financí zvýšila imigrace každoročně ekonomický růst země asi o 0,25 procenta. Nicméně tyto údaje neberou v úvahu širší dopad přistěhovalectví a „cenu, kterou zaplatili chudší Britové“, tvrdí Miliband. Podle něj se mnoho lidí v dělnických oblastech obává důsledků imigrace. „Bojí se budoucnosti. Chtějí, aby byla dobrá pracovní místa a jejich komunity opět vzkvétaly… A obávají se imigrace…, to z nich ale ještě nedělá bigotní lidi. V žádném případě. Obávají se budoucnosti,“ řekl.

Miliband například navrhuje sankce proti firmám, které zaměstnávají především přistěhovalce a inzerují, že mají zaměstnance jen z nějaké země. Některé firmy v Británii inzerují například polské stavbaře nebo instalatéry jako záruku nižší ceny a vyšší kvality. Stejně tak chce Miliband zpřísnit sankce proti zaměstnavatelům, kteří platí méně než průměrnou mzdu. Rovněž by se Británie neměla otevírat pracovníkům z nejnovějších členů unie.

Jak upřesnil spolupracovník ČT Ivana Kytka, jde o populistické vyjádření určené především domácím voličům, kteří jsou bez práce. Podobné stížnosti se v minulosti objevily i v prohlášeních premiéra Davida Camerona. Vzhledem k tomu, nakolik pokročila integrace EU, porušila by ale Británie případným dodatečným zavedením nějakých restrikcí legislativu EU. Londýn nicméně připravuje omezení přistěhovalectví ze zemí mimo Evropskou unii.