Replika bratislavské synagogy připomíná zaniklou židovskou čtvrť

Bratislava - Bratislava chce oživit své židovské dědictví. Připomíná si 250 let od narození jednoho z nejvýznamnějších židovských učenců - Chatama Sofera. Ten v Bratislavě působil a jeho hrob je dodnes poutním místem ortodoxních židů. Jednou z akcí je také symbolické obnovení synagogy, která musela v roce 1969 ustoupit stavbě Mostu Slovenského národního povstání.

Židovská čtvrť v Bratislavě, včetně dvou ze tří bratislavských synagog, padla za oběť stavebním projektům komunistického režimu. V rámci asanací v letech 1961 až 1969 a při výstavbě Mostu SNP zbourali celé části historického Podhradí: Zuckermandel, Vydricu, Rybné náměstí a velkou část Židovské, Zámecké a Staroměstské ulice, píše server sme.sk.

Hlavní zastávkou židovského ztraceného města má být mauzoleum Chatama Sofera, toto místo v minulosti navštívil Albert Einstein či Hillary Clintonová, k hrobu slavného rabína však především přicházejí židovští věřící.

Po Zdi nářků je to druhá nejvýznamnější svatyně ortodoxních židů. Navzdory snahám několika režimů se ho podařilo uchránit. „Po něm už neexistoval rabín, kterého by stejně uznávali všichni židé,“ prohlásil průvodce Juraj Kohlmann.

Reportáž Olgy Bakové (zdroj: ČT24)

Židovská synagoga více než století stála vedle katolického chrámu, v 1969 pak padla za oběť výstavbě mostu. Bourání synagogy vyvolalo řadu emocí. Manželé Lučeničovi byli svědky jejího zániku a nyní se přišli podívat na její symbolický zrod. „Pro Bratislavu tato synagoga znamená něco podobného jako náš hrad,“ poznamenal Miroslav Lučenič. Nyní synagogu nahradila její zmenšená replika. Ta tu bude stát do konce září.