Lobbista Mensdorff-Pouilly čelí žalobě z praní špinavých peněz

Vídeň - V Rakousku padla obžaloba v případu, který zahrnuje i české Gripeny. Vídeňské státní zastupitelství obžalovalo lobbistu Alfonse Mensdorffa-Pouillyho z praní špinavých peněz. Lobbista měl od britské zbrojovky BAE Systems dostat v letech 2000 až 2008 zhruba 12,5 milionu eur a použít je na podplácení politiků ve střední a východní Evropě - včetně České republiky. Podezření z korupce se sice neprokázalo, za praní špinavých peněz mu ale hrozí odnětí svobody až na pět let. Proces by měl začít ještě letos, Mensdorff-Pouilly ale vždy veškerá obvinění odmítal.

Peníze podle rakouského státního zastupitelství dostal obchodník prostřednictvím falešných smluv a s jejich pomocí měl pro BAE získávat výhodně zbrojní smlouvy, tvrdí vídeňské státní zastupitelství. Kromě toho jej obviňuje z falešné výpovědi a z předložení zfalšovaných důkazů během vyšetřování.

Společně s lobbistou blízkým rakouským lidovcům (ÖVP) byl obžalován i jeho obchodní partner, který mu údajně pomáhal s převodem peněz. Případ vyšetřovala rakouská justice již v roce 2007. V roce 2009 strávil Mensdorff-Pouilly v Rakousku měsíc ve vyšteřovací vazbě, v roce 2010 byl ve vazbě týden v Londýně.

S informacemi o podplácení přišla v únoru 2007 švédská televize. Mensdorff-Pouilly působil v Česku jako poradce společnosti BAE Systems. Britská policie jej kvůli korupci stíhala, BAE se ale dohodla s americkými a britskými úřady na pokutách výměnou za to, že vyšetřování údajné korupce skončí.

Britský protikorupční úřad (SFO) a americké ministerstvo spravedlnosti se dohodly s BAE na mimosoudním urovnání - 30 milionů liber v Británii a 400 milionů dolarů v USA (celkem asi 8,65 miliardy korun). V Británii se dohoda týkala účetních nesrovnalostí v obchodu s Tanzanií, v USA nepravdivých výroků o dodávkách do Saúdské Arábie, ČR a Maďarska.

Organizace Kampaň proti obchodu se zbraněmi (CAAT) spolu s další neziskovou skupinou Corner House ale nebyly spokojeny s tím, že v Británii dohoda prý neodráží závažnost obvinění z korupce a že SFO pominul údajnou korupci při zbrojních dodávkách do České republiky, Jižní Afriky a Rumunska. Obě skupiny proto podaly žádost na soudní přezkoumání dohody SFO a BAE Systems. Londýnský soud v roce 2010 žádost odmítl.

Vydáno pod