Washingtonův výtisk ústavy vydražen za rekordních 10 milionů dolarů

Washington - Za rekordních téměř deset milionů dolarů (přes 200 milionů korun) vydražila aukční síň Christie's osobní výtisk americké ústavy, který patřil Georgi Washingtonovi. Kniha v kožených deskách je stará 223 let.

Ústava je skvěle zachovaná, co ale dělá osobní výtisk Washingtonovy ústavy nejvzácnější, jsou jeho osobní poznámky. První prezident Spojených států si je do knihy vepsal v roce 1789, když byl první rok v úřadu.

Vzácný dokument vydražilo sdružení, které se stará o pozůstalost George Washingtona. „Jako členky Sdružení dam z Mount Vermontu jsme nadšené, že tuto mimořádnou knihu George Washingtona vrátíme tam, kam patří. Tedy do Mount Vermontu. Bude ozdobou knihovny, kterou otevřeme na podzim příští rok,“ řekla Ann Bookoutová.

Devět milionů a 826 tisíc dolarů je celková cena, kterou vernonské dámy zaplatí. Původní odhady byly třikrát menší. „Máme skvělé sponzory a skutečné americké vlastence, kteří nás podporují. Jsme opravdu hrdé,“ prohlásila Bookoutová.

Vydražená kniha neobsahuje pouze americkou ústavu, jsou v ní také první zákony schválené Kongresem, včetně těch, které zakládaly jednotlivá ministerstva nového amerického státu.

Washingtonův výtisk ústavy vydražen za 10 milionů dolarů (zdroj: ČT24)
Vydáno pod