Dlouhý by chtěl dělat nestranickou politiku

Nabídnout nestranickou politiku na prezidentském postu, navíc nezasaženou divokým politickým děním posledních let, chce bývalý ministr průmyslu a obchodu Vladimír Dlouhý. V současnosti mezinárodní poradce investiční banky Goldman Sachs by chtěl coby prezident zvýšit Čechům sebevědomí a také zrychlit růst životní úrovně. Vstup ČR do současné eurozóny odmítá. Prezident volený přímo by podle něj mohl mít větší pravomoci.

Své rozhodnutí prý Dlouhý několik měsíců zvažoval. „Mínění veřejnosti o politické reprezentaci dosáhlo rekordně nízké úrovně a politické dění v zemi se polarizuje. Nabízím v této situaci jak zkušenosti z devadesátých let, kdy politika národ více spojovala a také naši zemi prosazovala na mezinárodní scéně, tak vše, co jsem za posledních 15 let získal při práci v soukromém sektoru,“ uvedl Dlouhý. Exministr je přesvědčen, že je vhodným kandidátem proto, že dobře zná stav země a to, co lidi trápí či těší.

Dlouhý slibuje klidnou a věcnou kampaň

O prezidentský post chce usilovat jako nestranický kandidát. „Rád bych vedl klidnou a věcnou volební kampaň,“ řekl. Finanční prostředky na kampaň chce získat především od menších soukromých firem a podnikatelů, které považuje za oporu ekonomiky. Sponzoři mu zatím dali čtyři miliony korun. Po zhruba dvou milionech dali majitel a generální ředitel firmy Unicorn Vladimír Kovář a společnost BGS Energy Plus, která podniká v oblasti obnovitelných zdrojů energie. Dlouhý uvedl, že v dozorčí radě této společnosti je jeho syn Štěpán Dlouhý, avšak bez majetkového propojení. Souvislost se svou kandidaturou proto odmítl. Dalším Dlouhého sponzorem je pak pražský podnikatel Tomáš Toperczer, který je podle obchodního rejstříku spoluvlastníkem realitní firmy Uphill Services a figuruje ještě ve třech dalších firmách.

Pro kandidaturu je potřeba 50 tisíc podpisů. Dlouhý chce oslovit případné voliče osobně - hodlá využít své fyzické kondice a proběhnout celou republiku. „Dlouhý běh“ začne v srpnu, trasa povede z Moravy až na západ Čech. „Bude to kampaň na sbírání podpisů doprovázená víkendovými akcemi,“ uvedl Dlouhý, který doufá, že si „k lidem doběhne pro důvěru“.

Kvůli kandidatuře ukončí Dlouhý v září své pracovní aktivity. Je mimo jiné členem Národní ekonomické rady vlády, od roku 1997 pracuje jako poradce investiční banky Goldman Sachs. 

Dlouhý svou politickou kariéru spojil s pravicovou ODA a na sklonku svého vládního angažmá se netajil blízkostí k ODS. V prezidentské kampani by tak mohl apelovat na voliče této nejsilnější pravicové strany, která sama do boje o Hrad s největší pravděpodobností vyšle místopředsedu Senátu Přemysla Sobotku, který nemá podle průzkumů velké šance uspět. Dlouhý naopak patřil dlouhá léta k nejpopulárnějším politikům v zemi.

Dalšími významnými rivaly, s nimiž se Dlouhý utká, jsou bývalý premiér úřednické vlády Jan Fischer, ekonom Jan Švejnar a expremiér Miloš Zeman. Z dosud známých prezidentských kandidátů dostávají při výzkumech veřejného mínění nejvíce preferencí.

Dlouhý (1953) vystudoval VŠE, poté studoval na Katolické univerzitě v Lovani (Belgie) a na Matematicko-fyzikální fakultě UK. V Prognostickém ústavu to z výzkumníka dotáhl na zástupce ředitele. Člen KSČ (1977 – 29. 12. 1989, kdy vystoupil).

V roce 1989 se stal místopředsedou Vlády ČSFR, od roku 1990 byl poslancem, nejprve za Občanské fórum, později za Občanskou demokratickou alianci (ODA), jejímž byl dlouholetým místopředsedou. 1990–1992 pověřen řízením ministerstva hospodářství, 1992–1997 byl ministrem průmyslu a obchodu ČR. V roce 1997 odešel ze všech vládních i politických funkcí. Je podruhé ženatý, má syna Štěpána a dceru Markétu. 

Reportáž Štěpánky Martanové (zdroj: ČT24)