Sestřelená turecká stíhačka mohla narušit syrský vzdušný prostor

Damašek/Ankara - Sestřelená turecká stíhačka podle prezidenta Abdulláha Güla možná narušila syrský vzdušný prostor. Letoun v pátek večer sestřelila syrská armáda. Pátrání po dvou členech posádky ve Středozemním moři pokračuje. Incident zhoršil vztahy mezi oběma státy, které jsou napjaté kvůli konfliktu v Sýrii. O odpovědi budou mimořádně jednat špičky turecké armády a šéf tamní diplomacie. Podle tureckých médií může v takové situaci sestřelení letounu vést až k otevřenému konfliktu obou zemí. Premiérův úřad ale oznámil, že Turecko nezbytné kroky podnikne až poté, co bude incident plně objasněn. Z obou stran přicházejí signály, že vojenskou konfrontaci si nepřeje žádná z nich. V Sýrii mezitím po sporných květnových volbách vznikla nová vláda v čele s premiérem Rijádem Hidžábem. Resorty obrany, vnitra a zahraničí zůstaly nepřekvapivě beze změn.

Podle Turků byly krátké přelety společné hranice až dosud oboustranně tolerované a navíc i poměrně časté. „Není možné ignorovat, že Sýrie sestřelila tureckou stíhačku. Sýrie tvrdí, že narušila hranici a jejich teritoriální vody. To nestačí. Je běžné, že stíhačky nakrátko naruší cizí vzdušný prostor. Když uvažujete o rychlosti, s jakou letí nad mořem, je běžné, že na krátký okamžik překračují hranice a pak se zase vrátí do svého. Je to obvyklý postup,“ prohlásil turecký prezident.

Sýrie tvrdí, že letoun se pohyboval nízko a hluboko v prostoru nad syrskými výsostnými vodami. Mluvčí syrského ministerstva zahraničí Džihád Makdisí řekl, že sestřelení nebylo nepřátelským aktem vůči Turecku. Sýrie prý uplatnila právo zasáhnout proti „neznámému“ letounu ve svém vzdušném prostoru. Podle tureckého prezidenta budou nyní vyšetřovatelé zjišťovat, zda nebyl ve skutečnosti sestřelen ještě v tureckém vzdušném prostoru. „Takovýto incident není možné jen tak přejít. Podnikneme veškeré potřebné kroky. Ale žádný z nich nebudeme moci vzít zpět,“ konstatoval prezident.

Reportáž Pavla Šimka (zdroj: ČT24)

Syrská strana prý nevěděla, že jde o turecký letoun. Makdisí v televizním rozhovoru konstatoval, že Sýrie „nechová vůči Turecku žádné nepřátelství“. Pomáhá také hledat pohřešované piloty i trosky letounu.

Turecká armáda oznámila, že kontakt se stíhačkou typu F-4 Phantom ztratila v pátek ráno nad pobřežím jižního Turecka nedaleko Sýrie. Náměstek tureckého premiéra ale podle státní televize TRT uvedl, že sestřeleným strojem nebyla stíhačka, nýbrž průzkumný letoun. Damašek sestřelení potvrdil v noci na dnešek. Syrská média uvedla, že protiletadlová obrana zjistila v syrském prostoru nad výsostnými vodami země neidentifikovaný objekt, kterým se pak ukázal být turecký stroj, a sestřelila jej přímým zásahem. Stroj se podle Ankary zřítil do Středozemního moře asi 13 kilometrů od syrského města Latákíja.

F-4 Phantom v USA
Zdroj: ČT24/Wikipedia

V Sýrii vznikla „nová“ vláda

Syrský prezident Bašár Asad po více než měsíci a půl od sporných parlamentních voleb vytvořil novou vládu. V jejím čele je bývalý ministr zemědělství a oddaný stoupenec režimu Rijád Hidžáb, kterého Asad jmenoval již začátkem června. Podle kritiků jsou změny v obsazení kabinetu symbolické. Beze změn mimo jiné zůstaly resorty obrany, vnitra a zahraničí a kritici režimu míní, že moc v Sýrii zůstane v rukou Asada a úzkého kruhu věrných. 

Poprvé v dějinách země vzniklo ministerstvo národního usmíření. Vedením úřadu byl pověřen Alí Hajdar coby člen opozice tolerované režimem. Další umírněný opozičník a centrista Kádir Džamíl, který v minulosti jednal s vládou i s rebely, se stal ministrem pro vnitřní trh a
ochranu spotřebitele. I jeho funkce, která také patří k vládním novinkám, je považována za symbolickou. Žádný z těchto činitelů zároveň není členem opozice, která požaduje Asadův odchod. 

Bašár Asad
Zdroj: ČT24

Syřané nový parlament volili 7. května. Hlasování ale poznamenaly násilnosti provázející vleklé krvavé povstání v zemi i bojkot opozice. 
    
Násilí v zemi trvá 16 měsíců a pokračuje i dnes

Podle opozičních a lékařských zdrojů Reuters bylo při ostřelování města Dajr az-Zaur syrskými silami zabito nejméně 28 lidí včetně tří žen a několika dětí. Ostřelování části města prý začalo v pátek poté, co zběhlo nejméně 30 místních pohraničních sil, které mají v oblasti základnu.
   
Syrská organizace pro lidská práva (OSDH) uvádí jen za dnešní ráno nejméně 15 civilních obětí násilností v provinciích Homs, Halab, Dará, ve městě Hamá, nedaleko Damašku a v dalších částech země.