Porota rozhodla: Trenér amerického fotbalu zneužíval chlapce

Washington – Porota v americkém státě Pensylvánie uznala vinným Jerryho Sanduskyho v 45 z 48 bodů obžaloby v kauze letitého zneužívání mladistvých chlapců. Bývalému asistentovi trenéra amerického fotbalu na tamější státní univerzitě hrozí kolem 500 let vězení. Osmašedesátiletý Sandusky obvinění popírá. Jeho případ vyvolal rozsáhlý skandál koncem loňského roku, když se přišlo na to, že se svých činů dopouštěl dlouhá léta a že o tom jeho nadřízení věděli, ale úřady na to neupozornili.

Sandusky čelil obvinění z toho, že mezi lety 1994 a 2009 zneužil deset chlapců, z nichž nejméně jednomu bylo pouhých deset let. V některých případech prý Sandusky chlapce zneužíval i na půdě univerzity.

Kvůli skandálu loni v listopadu museli odejít rektor univerzity i legendární trenér amerického fotbalu Joe Paterno, když vyšlo najevo, že univerzita věděla o tom, že Paternův bývalý asistent léta zneužíval mladistvé chlapce.

Pětaosmdesátiletý Paterno je považován za legendu amerického sportu. Tým Pensylvánské státní univerzity vedl 46 let, získal s ním dva tituly amerického univerzitního mistra a 409 vítězství, což je počet, kterého na této úrovni nedosáhl žádný jiný trenér.

Vydáno pod