Kvůli bouři byla omezena těžba ropy v Mexickém zálivu

Houston - Těžební firmy v Mexickém zálivu se chystají na příchod tropické bouře Debby. Uzavřena musela být i největší ropná plošina Thunder Horse, která je podle objemu těžby největší plošinou na světě schopnou dobývat ropu i ve velmi hlubokých vodách. Debby je první pojmenovanou tropickou bouří letošní sezony hurikánů v oblasti západního Atlantiku, která v Mexickém zálivu ohrožuje těžbu.

Provozovatelé ropných plošin, které stojí v předpokládané cestě tropické bouře, v sobotu urychlili evakuaci a přípravné práce na omezení či úplné zastavení těžby. Britská společnost BP vydala pokyn k zastavení těžby ropy a zemního plynu na svých sedmi plošinách.

„Kdo se nebude moci evakuovat, schová se před bouří na plošině,“ sdělil podnik. Stejně jako ostatní firmy i BP evakuovala personál, který není pro obsluhu plošin nezbytný. Část zaměstnanců musí zajistit vrty, na nichž se pracovalo.

Těžbu už zastavila například i společnost Anadarko Petroleum, která také evakuovala zaměstnance ze čtyř z celkových osmi plošin, které v oblasti má. Uzavřena je i platforma Independence Hub, která je schopna těžit více než 28 milionů metrů krychlových plynu denně.

Práce na ropné plošině
Zdroj: ČT24

Debby se v sobotu večer nacházela asi 350 kilometrů jiho-jihovýchodně od ústí řeky Mississippi a podle Národního střediska pro hurikány se pomalu přesouvala na sever. Některé modely naznačují, že by se mohla vydat směrem k Floridě, odborníci se ale většinou shodují, že se bouře stočí k západu a půjde k pobřeží Texasu.

Oblast na americké straně Mexického zálivu je na těžbu ropy a plynu velmi bohatá. Obří plošina Thunder Horse může produkovat až 250 000 barelů ropy denně, plynu vytěží až 5,7 milionu metrů krychlových denně.