Tunisko konečně vydalo Libyjcům expremiéra Mahmúdího

Tunis - Tunisko vydalo do Libye libyjského expremiéra Bagdádího Alího Mahmúdího. Bývalý libyjský premiér uprchl do sousedního Tuniska po loňském svržení režimu Muammara Kaddáfího. Západním médiím to potvrdily tuniské oficální zdroje. Mahmúdí byl dopraven do libyjské metropole Tripolisu vrtulníkem. Tuniský prezident se nicméně ohradil, že vydání Mahmúdího bylo protiprávní.

„Nyní je v Tripolisu a držíme ho ve vězení,“ řekl představitel libyjského ministerstva obrany. Mahmúdí byl šéfem Kaddáfího vlády pět let až do loňského srpna, kdy povstalci obsadili Tripolis. Sedmdesátiletý Mahmúdí byl pak zatčen v Tunisku v září kvůli ilegálnímu vstupu do země. Od té doby byl v tuniském vězení a nový libyjský režim, který chce, aby představitelé Kaddáfího diktatury byli souzeni v Libyi, požadoval jeho vydání.

Organizace na ochranu lidských práv vyzývaly Tunisko, aby ho nevydávalo v obavě, že v Libyi budou porušována jeho práva. Tuniský soud v listopadu rozhodl, že Mahmúdí by měl být vyhoštěn. Tuniský prezident Munsif Marzúkí ale řekl, že by měl být vydán, až se situace v Libyi stabilizuje a Mahmúdí bude mít zaručen spravedlivý proces poté, co Kaddáfího zabili rebelové a jeho mrtvolu vystavili na veřejnosti. „Libyjská vláda se zaručuje, že s ním bude zacházet dobře, v souladu s naší vírou a mezinárodními zvyklostmi,“ dodal libyjský premiér Abdurrahim El-Keib.

Marzúkího poradce konstatoval, že vláda rozhodla o vydání libyjského expremiéra bez prezidentova souhlasu. „Prezident nepodepsal žádný dekret. Toto rozhodnutí bude mít důsledky pro vztah mezi prezidentem a vládou,“ řekl poradce Adnan Mansir. Podle něj jde o „vážnou krizi“. „Domnívám se, že jde o státní zločin,“ řekl Mahmúdího tuniský advokát. Podle něj tuniská vláda nerespektovala „zákon, humanitární pravidla, ani lidská práva“.

Tunisko vydalo do Libye bývalého premiéra Alího Mahmúdího (zdroj: ČT24)