Indie dopadla koordinátora bombajských atentátů

Dillí - Indická policie zatkla muže, který je podezřelý z koordinace atentátů v Bombaji v listopadu roku 2008. Abú Hamzá známý také jako Saíd Zabíuddín je členem pákistánské islamistické organizace Laškare tajjaba, s níž bylo ve spojení desetičlenné komando v Bombaji. Je podezřelý, že z pákistánského Karáčí telefonicky dával instrukce komandu, jemuž v Bombaji během tří dnů útoků padlo za oběť na 170 lidí. Přežil jediný z atentátníků - Pákistánec Muhammad Amir Kasab. Před dvěma lety byl odsouzen k trestu smrti mimo jiné za vraždu, válečnou akci proti Indii a terorismus.

Abú Hamzá, který pochází ze západoindického státu Maháraštra s metropolí Bombají, používá různá jména. Zatčen byl na mezinárodním letišti v Dillí minulý čtvrtek, když se vracel z Blízkého východu.

K útokům na dva luxusní hotely, židovské centrum a železniční nádraží se přihlásila organizace Dekánští mudžáhidové. Podle zjištění vyšetřovatelů byli útočníci ve spojení s Laškare tajjaba, která je v Pákistánu zakázaná. Indie ji obvinila, že komando atentátníků vycvičila, vybavila a financovala, přičemž prý měla podporu i jistých „elementů“ pákistánské armády. Na dopadení šéfa této organizace Háfize Saída, který žije v Pákistánu, vypsaly odměnu deset milionů dolarů Spojené státy.