Britské ženy mají nadměrně široké pasy, hrozí jim komplikace

Londýn - Britské ženy tloustnou. Více než polovina jich má pasy tak široké, že to není zdravé, říkají odborníci. Výzkumníci z organizace Nuffield Health konstatovali, že ženy s podobnou nadváhou přitom riskují, že se u nich vyvine srdeční onemocnění, cukrovka, neplodnost, nebo dokonce rakovina, napsalo BBC.

Vědci zjistili, že průměrný obvod pasu u žen je 84,9 centimetru, ve srovnání se „zdravou“ velikostí, která činí 80 centimetrů. Jeden z doktorů prohlásil, že se jedná o znepokojující problém. „Pokud je tuk uložen právě kolem pasu, může to přispět ke zdravotním problémům. Hrozí třeba rakovina prsu nebo neplodnost,“ podotkl.

Vědci měli k dispozici data týkající se více než třiceti tisíc žen. Padesát sedm procent z nich přitom překročilo zdravou šířku pasu. Ženy ze severní Anglie mají pasy nejširší - s obvodem 87 centimetrů, průměr v Londýně je pak 81,9 centimetru, informovalo BBC.

Obezita
Zdroj: ČT24

Výzkumníci také zjistili, že 52,5 procenta žen má index tělesné hmotnosti (BMI) vyšší, než je zdravé, a 16,2 procenta z nich bylo dokonce mírně nebo velmi obézních. BMI se vypočítává, tak, že se vydělí váha dotyčného v kilogramech jeho výškou na druhou.

Vydáno pod