NS: Většina imigračního arizonského zákona je neústavní

Washington - Nejvyšší soud Spojených států odmítl většinu sporného arizonského zákona namířeného proti nelegálním imigrantům jako neústavní. Ponechal ovšem překvapivě v platnosti jeho nejkontroverznější část, podle níž tamní policie může prověřovat legálnost pobytu u lidí podezřelých z nějakého porušení zpráva. Podle kritiků zákona to umožňuje postihovat lidi na základě jejich rasy. Soud rozhodl, že ostatní části legislativy zasahují do pravomocí federální vlády. Proti zákonu se postavila administrativa prezidenta Baracka Obamy.

„Arizona může mít pochopitelné pocity marnosti kvůli problémům způsobeným nelegální imigrací, nesmí ale prosazovat politiku, která podkopává federální zákony,“ uvedl v odůvodnění rozsudku soudce Anthony Kennedy.

Arizonští zákonodárci právní předpis schválili předloni v dubnu. Snažili se tak omezit příliv nelegálních přistěhovalců, kteří do státu proudí přes hranici s Mexikem, a zamezit zločinnosti, jež podle nich s nelegální imigrací souvisí. Kontroverzní zákon okamžitě kritizovala administrativa prezidenta Baracka Obamy a uvedla, že jej napadne u soudu. Proti zákonu protestovali i ochránci lidských práv, kteří jej označovali za rasistický a odporující americké ústavě.

Zákonem se pak zabývaly soudy nižších instancí, až norma skončila u soudu nejvyššího. Jeho soudci nakonec dali ve většině bodů za pravdu federální vládě. Odmítli ustanovení, podle něhož by se ilegální imigranti dopustili trestného činu, pokud by například u sebe neměli doklady anebo hledali práci.

Na druhé straně barikády jsou ale třeba mladí, kteří do země přišli jako děti s rodiči. Když jim vypršela víza, zůstali v Americe. Dnes má jedna z dívek dva vysokoškolské tituly, pořád ale načerno, bez šance získat povolení. „Jsme Američani, vyrostli jsme tady, vyznáváme americké hodnoty. A hlavně – tohle je náš dům a my chceme pomáhat naší společnosti,“ podotkla hispánská aktivistka Reyna Montoyanová.

Hispánci
Zdroj: ČT24

Zcela se nejvyšší soud nepostavil ani za jediné ustanovení, které podpořil. Policisté v Arizoně sice mohou zadržet lidi, které podezírají jako nelegální imigranty, o jejich ponechání ve vazbě se ale musejí poradit s federálními imigračními agenty. Nejvyšší soud navíc dal najevo, že sporné ustanovení lze dále napadat u soudů nižších instancí.

Šéf Bílého domu nicméně vyjádřil znepokojení nad tím, že sporné ustanovení zákona stále platí. „Žádný Američan by neměl žít ve stínu podezření jenom kvůli tomu, jak vypadá,“ uvedl Obama ve stanovisku, které zveřejnil Bílý dům. Dodal, že je připravený spolupracovat s Kongresem na reformě imigrace do USA.

Šerif okresu Maricopa Joe Arpaio:

„Je to ekonomický problém, diplomatický problém, problém vynucování zákona. A samozřejmě je to politický problém.“

Rozsudek amerického nejvyššího soudu je zásadní

Podobné zákony jako Arizona již přijaly další státy, anebo se chystají je přijmout. Verdikt nejvyššího soudu jim ale dal jasně najevo, že v této otázce nemohou suplovat federální vládu. V zemi je podle odhadů více než deset milionů nelegálních imigrantů.

Reportáž Michala Kubala (zdroj: ČT24)