Šéf MI5: Počet kybernetických útoků nebezpečně roste

Londýn - Šéf britské bezpečnostní služby MI5 Jonathan Evans varoval před neobvyklou mírou kybernetických útoků. Dopouštějí se jich podle něj jednotlivci i státy. Upozornil také, že olympijské hry v Londýně budou atraktivním cílem pro teroristické skupiny. Připravovaná bezpečnostní opatření jsou ale podle něj dostatečná, informovalo BBC. Evans v projevu rovněž označil situaci v arabských zemích za „znepokojivou“. Arabské jaro podle něj vytvořilo podmínky pro to, aby se v zemích severní Afriky mohli snáz cvičit britští islámští radikálové, kteří chtějí páchat teroristické útoky.

Evans naposledy veřejně vystoupil před dvěma roky. V projevu nyní varoval, že se na internetu nacházejí „slabá místa“, kterých zneužívají jak jednotliví zločinci, tak i státy. Podle Evanse tyto útoky představují ohrožení pro integritu informací.

Evans rovněž upozornil na skutečnost, že letošní olympijské hry v Londýně představují atraktivní cíl pro teroristy. Díky důkladné péči o bezpečnost to sice tyto skupiny nebudou mít snadné, ale některé z nich by se přesto mohly považovat za schopné podobný útok provést, píše BBC.

Radikální muslimové
Zdroj: ČT24

V projevu šéf MI5 uvedl, že bude usilovat o řešení tohoto problému, který se týká tisíců osob, jež stojí jak za špionáží organizovanou státem, tak i kybernetických zločinců. „Chyb, které jsou na internetu, využívají nejen zločinci, ale i státy,“ poznamenal Evans. „Rozsah toho, co se děje, je obrovský,“ dodal.

„Co je v sázce, nejsou jen naše vládní tajemství, ale rovněž naše bezpečnost a ochrana naší infrastruktury, duševního vlastnictví, které tvoří základ naší budoucí prosperity. Jedná se také o citlivé informace týkající se obchodu.“

V minulosti byly za státy nejčastěji zapojené do podobných útoků považovány Rusko s Čínou. „Je to ohrožení integrity, důvěrnosti a dostupnosti veřejných informací, ale také podnikání a akademických institucí,“ uvedl Evans.

Evans rovněž varoval před smýšlením, že hrozba terorismu zcela utichla po smrti Usámy bin Ládina. V minulosti byl zhruba 75 procent případů nějakým způsobem napojeno na Pákistán nebo Afghánistán, nyní je to už pod 50 porocent. 

Arabské jaro vytvořilo slibné prostředí pro al-Káidu

Podle Evanse pád autoritářských režimů v severní Africe může v dlouhodobém horizontu přinášet naději na lepší život v oblasti. V současnosti se ale vynořuje problém, kterým je návrat teroristické sítě al-Káida do nestabilního prostředí transformujících se zemí, uvedl šéf MI5. „Část arabského světa se nyní znovu stává slibným prostředím pro al-Káidu,“ řekl Evans. „Kruh se tak uzavírá. Al-Káida se nejprve v 90. letech přesunula do Afghánistánu, když byla vytlačena z arabských zemí, kde vznikla. Po pádu režimu Talibanu se přestěhovala do Pákistánu. A nyní se část z ní vrací zpět do arabského světa.“
   
Příchod al-Káidy do zemí severní Afriky bude podle Evanse znamenat, že do oblasti začnou přicházet i britští islámští radikálové, kteří dosud kvůli teroristickému výcviku směřovali hlavně do Jemenu a do Somálska. „Někteří z nich se pak vrátí do Británie a budou zde hrozbou,“ varoval Evans.

Protesty proti verdiktu soudu
Zdroj: ISIFA/MAJDI FATHI/APA IMAGES/SIPA

Loňské údaje ukazují, že teroristický trénink v zahraničí podstoupilo kolem sta Britů. Evans se obává, že proud zájemců o výcvik do nestabilních zemí v nadcházejících letech nebude slábnout. „V domech, autech i ulicích této země rozhodně není nedostatek jednotlivců, kteří mluví o tom, že by zde rádi provedli atentát,“ prohlásil šéf britské rozvědky.