Významné osobnosti chtějí, aby Assange mohl do Ekvádoru

Londýn - Ekvádorská velvyslankyně v Británii konzultuje s prezidentem, zda země udělí azyl zakladateli WikiLeaks Julianu Assangeovi. Dopis na jeho podporu podepsala řada osobností, britská policie si je ale jistá tím, že ho nakonec zatkne.

Případ Juliana Assange hýbe doslova celým světem. O osudu Australana ukrývajícího se v Británii se nyní jedná v Ekvádoru. Velvyslankyně kvůli tomu přijela z Londýna za prezidentem Rafaelem Correou. „Nabídli jsme panu Assangeovi základní podmínky k životu, jako je jídlo, a umožnili jsme mu styk s lidmi, kteří za ním přicházejí,“ prohlásila ekvádorská velvyslankyně ve Velké Británii Anna Albanová.

Assange se na ekvádorskou ambasádu ukryl minulý týden a porušil tím kauci – obává se totiž, že bude vydán do Švédska před soud kvůli sexuálnímu deliktu. Podle něj je to jen politická hra, která ho má dostat do Spojených států. Tam mu za zveřejnění citlivých materiálů na serveru WikiLeaks hrozí až trest smrti.

Julian Assange
Zdroj: Kirsty Wigglesworth/AP Photo

Rafael Correa, ekvádorský prezident:

„Pan Assange si vybral Ekvádor, protože ví, že naše země není v područí žádné mocnosti. Samostatně rozhodujeme o věcech práva a spravedlnosti.“

Assange mnoho šancí nemá

Ekvádor vyzvala k udělení azylu řada osobností - třeba režiséři Michale Moore a Oliver Stone. Ani azyl ovšem nemusí být nic platný. Assange totiž do Ekvádoru musí přes britskou půdu, kde čeká policie. Nic by neřešil zřejmě ani diplomatický pas. Imunitu totiž uděluje diplomatům britský úřad, který rovnou oznámil, že Assangeovi ji nedá.

Ekvádor řeší žádost Assange o azyl (zdroj: ČT24)