Abbás požádal Putina o pomoc při odblokování rozhovorů s Izraelci

Betlém - Ruský prezident Vladimir Putin se přesunul z Izraele na Západní břeh. V Betlémě se setkal s palestinským prezidentem Mahmúdem Abbásem a zahájil činnost ruského kulturního centra. Abbás při té příležitosti prezidenta požádal o pomoc při odblokování mírových rozhovorů mezi Palestinci a Izraelem. Moskva by podle Abbáse měla uspořádat mezinárodní mírovou konferenci o Blízkém východě. Z Palestiny zamíří Putin do Jordánska, kde ho čeká setkání s králem Abdalláhem II. Někteří analytici chápou Putinovu cestu do Izraele, na palestinská území a do Jordánska jako snahu zvýšit vliv Ruska v oblasti.

Palestinský prezident Putina požádal, aby se zasadil o propuštění vězněných Palestinců, které Izrael podle Abbáse navzdory slibům odmítá osvobodit. Jakmile se tak stane, je prý Abbás ochoten se s premiérem Netanjahuem setkat. Putin při této příležitosti vyzval palestinskou i izraelskou stranu, aby projevily zdrženlivost a neuchylovaly se k jednostranným akcím. „Jakékoli jednostranné akce podniknuté do okamžiku definitivního příměří jsou kontraproduktivní. Je třeba projevovat krajní zdrženlivost a přesně dodržovat závazky,“ uvedl ruský prezident.    

Palestinský prezident Mahmúd Abbás:

„Ujistili jsme (ruského) prezidenta, že mírová cesta vede přes vyjednávání s Izraelem, a nadále zdůrazňujeme nutnost uspořádání mírové konference v Moskvě.“

Nově zřízené ruské kulturní centrum v Betlémě Putin označil za „ztělesnění staletých duchovních vztahů, které spojují Rusko se Svatou zemí“. Centrum bylo vybudováno na pozemku, který před čtyřmi lety palestinská správa věnovala darem místní pravoslavné komunitě. Její členové část pozemku předali Ruské federaci ke zřízení kulturního střediska. Jeho sponzorem je ruská státní ropná společnost Rosněfť.

Vladimir Putin s palestinskými dětmi
Zdroj: ČTK/AP/NASSER SHIYOUKHI

Již v pondělí Putin navštívil Izrael a hovořil s jeho čelnými politiky o situaci v Sýrii a o podezřelém jaderném programu Íránu. Putinova cesta na Blízký východ se odehrává na pozadí pokračujícího protivládního povstání v Sýrii. Rusko, které má v této zemi velký vliv, se neshoduje se Západem ani s některými arabskými zeměmi na tom, jak na syrskou krizi odpovědět.

Palestinci požadují, aby Izrael zrušil nelegální židovské osady na palestinských územích a také, aby přestal rozšiřovat ta, která považuje za legální. Ve více než 160 osadách na západním břehu Jordánu žije na 300 tisíc obyvatel.

Odstartovalo stěhování rodin z nelegálního židovského sídliště

Desítky obyvatel nelegálního židovského sídliště na západním břehu Jordánu začaly dnes opouštět své domovy poté, co před třemi týdny izraelský parlament odmítl jejich legalizaci. Domy pro 30 židovských rodin byly postaveny na soukromých palestinských pozemcích. 
Stěhujícím se rodinám pomáhali s odvozem jejich movitého majetku pracovníci izraelského ministerstva obrany.