Poblíž Toulouse zadrženi dva nebezpeční separatisté z ETA

Madrid - Policie zadržela na jihozápadě Francie dva podezřelé členy baskické separatistické organizace ETA. Muži byli zadrženi nedaleko Toulouse ve městě Albi v domě, kde žili. Mladší z obou zatčených mužů je podle španělského ministerstva vnitra považován za „jednoho z nejvýznamnějších členů zločineckého logistického aparátu ETA“. Organizace loni v říjnu ohlásila, že ukončí svůj ozbrojený boj za nezávislost Baskicka. Od začátku roku bylo díky spolupráci španělské a francouzské policie zadrženo třináct jejích podezřelých členů.

Muži byli ozbrojeni

Mladší muž je podezřelý, že se podílel na organizaci atentátu v severošpanělském městě Pamplona, kde při explozi bomby nastražené v autě na parkovišti univerzitního kampusu v říjnu 2008 utrpělo zranění 28 lidí. Kromě toho je podezřelý z podílu na dvou vraždách, které se staly v témže roce.

Druhý ze zadržených, o pět let starší rodák z Pamplony, se prý od roku 2005 aktivně podílel na řadě případů pouličního násilí. Oba muži byli zadrženi ve spolupráci se španělskou civilní gardou. Policie prý u podezřelých našla pistole.

Baskická organizace ETA
Zdroj: ČTK/AP/AP Photo

ETA nespáchala útok na španělském území od srpna 2009. Loni v říjnu se zavázala k tomu, že po čtyřech desetiletích násilí ukončí svůj ozbrojený boj za nezávislost Baskicka. Během té doby ETA připravila o život více než 800 lidí. Zbraně ale skupina zatím nesložila ani neoznámila své rozpuštění. USA a Evropská unie skupinu považují za teroristickou organizaci.