Z převržené lodi u australského pobřeží se podařilo zachránit 120 lidí

Sydney - Loď, kde se nacházelo přes 130 uprchlíků, se převrhla přibližně 170 kilometrů severně od australského Vánočního ostrova. Více než 120 lidí se už podařilo z plavidla zachránit. Prozatím nejsou k dispozici žádné informace o možných obětech. Záchranáři v oblasti zasahovali už před týdnem, když havarovalo jiné plavidlo se dvěma stovkami pasažérů, z nichž 75 nepřežilo.

„Lze předpokládat, že na palubě bylo 123 až 133 lidí. Dobrá zpráva je, že 123 jich bylo zachráněno,“ uvedla podle serveru BBC australská premiérka Julia Gillardová.

Před týdnem se v oblasti převrhla loď s více než 200 azylanty, nejméně 75 z nich zahynulo. Uprchlíci toužící po azylu v Austrálii často podnikají cestu na Vánoční ostrov, který sice patří Austrálii, ale leží daleko od jejího pobřeží.

Jen od začátku letošního roku se jich tam podle australských úřadů vydalo více než 4 000. Plavba na často přetížených lodích si nezřídka vyžádá oběti na životech. Například v prosinci 2010 zahynulo 50 migrantů, jejichž plavidlo v bouři narazilo do útesu.

Loď záchranářů
Zdroj: ČT24