Murdochovo mediální impérium News Corp. se rozdělí

Mediální skupina News Corp. miliardáře Ruperta Murdocha se rozdělí na dvě části. Vedení tak potvrdilo spekulace v tisku. Jedna divize bude zahrnovat vydavatelské aktivity a druhá zábavní byznys. Podle analytiků chce vedení oddělit ziskovější televizní divizi od tiskové, která stála v centru skandálu s odposlechy.

Rozdělení News Corpu je pro skupinu výhodné - shodují se experti. Spekulují, že v čele vydavatelství by mohl zůstat Rupert Murdoch, filmovou a televizní divizi by vedl jeho syn James. Společnosti by se tak konečně mohlo podařit převzetí placené televize BSkyB - šlo by o největší akvizici v historii skupiny.

„Mohla by získat 40 až 50 procent BSkyB, to, čeho se musela vzdát po loňském skandálu s odposlechy. Podle britské komise pro komunikace není Murdoch vhodnou osobou do čela vysílání, pokud by tedy nově měl na starosti jen vydavatelství, bude to bez problémů,“ potvrdil výkonný ředitel MediaTech Capital Partners Porter Bibb.

Sídlo mediální skupiny News Corp.
Zdroj: ČT24

Akcie rostou o osm procent

Zpráva potěšila investory - akcie News Corpu reagovaly osmiprocentním růstem. Vydavatelská divize zahrnuje třeba listy Wall Street Journal, Times of London a vydavatelství knih HarperCollins. Do filmových a televizních aktivit spadají studio 20th Centruy Fox nebo televize Fox a Fox News. Navíc - zábavní divize je na vzestupu - loni do konce června utržila 23 a půl miliardy dolarů. Příjmy vydavatelství tvořily jen necelých 9 miliard dolarů.

Murdochovo mediální impérium News Corp. se rozdělí (zdroj: ČT24)