Alžběta II. si poprvé potřásla rukou s bývalým velitelem IRA

Belfast - V Belfastu se udál historický okamžik. Britská královna Alžběta II. a bývalý velitel Irské republikánské armády (IRA) Martin McGuinness si tu poprvé potřásli rukou. Soukromé setkání mezi panovnicí a severoirským náměstkem předsedy regionální vlády proběhlo v místním divadle. Stalo se tak při příležitosti akce pořádané charitou Co-Operation Ireland, která pracuje na postupném sbližování obou komunit. Jednání se účastní skupina sedmi lidí, jež zahrnuje i irského prezidenta Michaela D Higginse a severoirského premiéra Petera Robinsona, píše BBC. Královna si s bývalým předákem IRA později potřásla rukou ještě veřejně před televizními kamerami.

McGuinness prý v rámci soukromého setkání s královnou okomentoval její návštěvu Dublinu v loňském roce, a zejména její výroky ohledně všech obětí. „Náměstek předsedy vlády zdůraznil, že je třeba vzít na vědomí bolest všech obětí konfliktu a jejich rodin,“ podotkl mluvčí Sinn Féin. McGuinness posléze královně řekl, že jejich setkání byl „důležitý signál a budování míru vyžaduje silné vedení“.

Královna poté pokračovala v turné v rámci jejího diamantového výročí své vlády. S McGuinessem si ale nejprve potřásla rukou ještě veřejně. Ten popřál královně hodně štěstí v irštině. „Sbohem a Bůh Ti žehnej,“ prohlásil.

Publicista Jan Jůn:

„Martin McGuinness tím, že si s královnou potřásl rukou, v podstatě připustil, že jeho způsob vedení boje za nezávislost Severního Irska, nebo připojení k Irsku se prostřednictvím násilí nepovedlo a je nutné v boji pokračovat mírovým způsobem.“

Královna Alžběta II. v Severním Irsku
Zdroj: ČT24/ISIFA

Severoirská strana Sinn Féin, kterou McGuinness zastupuje, doteď odmítala jakýkoli kontakt svých členů se zástupci britské královské rodiny. Její představitelé loni bojkotovali setkání s Alžbětou II., když přijela na svou historicky první státní návštěvu.

V listopadu 1987, kdy si protestanti v Enniskillenu připomínali padlé ve světových válkách, bomba IRA usmrtila 11 lidí. Útok vyvolal rozsáhlé pobouření, po kterém se začaly projevovat první náznaky kontaktů později vedoucích k míru.

Tři desetiletí sektářského násilí mezi protestantskými unionisty a katolickými republikány ukončila v roce 1998 dohoda mezi oběma znesvářenými stranami.

Alžběta II. přicestovala do Severního Irska v úterý v rámci oslav 60. výročí své vlády. Královna je od nástupu na trůn v Severním Irsku podvacáté, ale poprvé byla její návštěva oznámena dopředu.

Sektářské násilí mezi protestantskými unionisty a katolickými republikány trvalo tři desetiletí. Od roku 1969 do podepsání dohody mezi oběma znesvářenými stranami v roce 1998 zahynulo při teroristických útocích a při nepokojích asi 3 500 protestantů a katolíků.