Chlapec lovil z vody portréty vůdců a utonul, KLDR ho odměnila

Soul - Severní Korea opět dokázala, že umí ocenit loajalitu k režimu, když posmrtně odměnila školáka, který se snažil vylovit ze zaplaveného domu portréty dvou bývalých vůdců země - děda a otce nynějšího vůdce Kim Čong-una. Han Hjon-kjong obdržel posmrtně čestný titul severokorejské mládežnické organizace. Škola, kam 14letý mladík chodil, ponese navíc jeho jméno, napsal severokorejský deník Rodong sinmun. List zároveň vychválil systém, který „vychovává takové děti“.

Hanovi rodiče, jeho učitel a čtyři další osoby včetně vedoucích jeho mládežnické skupiny rovněž obdrží odměnu, důvod ale zpráva neuvádí.

Školák měl podobizny vůdců zabalené v igelitu

Chlapec zahynul 11. června v provincii Hamgjong namdo, když se snažil vynést ze zatopeného domu portréty obou někdejších vůdců země Kim Ir-sena a Kim Čong-ila. Obě podobizny zabalené v igelitu držel nad hlavou, když jej voda strhla.

Příslušnice severokorejské armády se fotí před kimirseniemi a kimčongiliemi
Zdroj: David Guttenfelder/ČTK/AP

Komunistická dynastie Kimů, která vládne KLDR železnou rukou od jejího vzniku v roce 1948, za tu dobu vytvořila všudypřítomný kult osobnosti. Portréty všech vůdců včetně současného Kim Čong-una, který převzal otěže vlády po smrti svého otce loni v listopadu, visí na všech veřejných i soukromých budovách.

Portrétům vůdců náleží patřičná péče

Povinně jsou umísťovány uprostřed zdi, aniž by něco bylo zavěšeno kolem nich. Pravidelně musejí být oprašovány a uctívány. Severokorejský tisk soustavně zveřejňuje články opěvující občany, kteří raději obětovali život svůj nebo svých blízkých, než aby nechali zničit portrét některého z Kimů.

Vydáno pod