Němečtí lékaři si příště obřízku rozmyslí

Berlín – Obřízka mladých chlapců z náboženských důvodů je ubližování na zdraví, stojí v rozhodnutí kolínského zemského soudu, které okamžitě zdvihlo vlnu pobouření mezi židovskou a muslimskou komunitou. Soud je toho názoru, že právo dítěte na fyzickou integritu je nadřazeno právům náboženským a rodičovským.

Právo dítěte na zdraví a nedotknutelnost těla je silnější než svoboda vyznání a právo rodičů na výchovu dítěte. To je verdikt zemského soudu v Kolíně nad Rýnem, kde tribunál rozhodoval v případu lékaře, který obřezal na přání rodičů čtyřletého chlapce a dočkal se za to žaloby od městské prokuratury. Němečtí Židé a muslimové ale protestují.

V Německu jsou totiž ročně obřezány tisíce muslimských a židovských chlapců. Obřízka je ale nyní v zásadě trestný čin. Ústřední rada Židů v Německu protestuje a říká, že jde podle ní o bezpříkladný a dramatický zásah do práva na sebeurčení náboženských skupin. „Podle nás je teď řada na politicích. Ti se neustále dovolávají křesťanských a židovských základů této země,“ popisuje předseda židovské obce v Kolíně nad Rýnem Abraham Lehrer.

V případě čtyřletého chlapce, kterým se soud zabýval, vyšel ale lékař bez trestu. Dítě obřezal, aniž by o protiprávnosti svého zákroku věděl. Kolínský soud k verdiktu dodal, že obřízky provedené z lékařských důvodů zůstávají dál legální. V jiných případech je to ale zbytečný risk.

Podle židovské tradice se chlapci obřezávají v osmém dni života. Je to rituál, který vítá novorozeně do svazku mezi Bohem a Izraelem. V islámu patří zákrok k tradici dodržování přirozené čistoty těla. Provádí se už stovky let, teď si ale němečtí lékaři obřízku jistě pořádně promyslí.

Německý soud: Obřízka je ublížení na zdraví (zdroj: ČT24)