Situace v Sýrii je mnohem horší než před příměřím

Ženeva/Helsinky – Syrské násilnosti jsou mnohem horší než před jarním příměřím, prohlásil v Radě OSN pro lidská práva Annanův zástupce Jean-Marie Guehenno. Mírový plán zvláštního zmocněnce pro Sýrii Kofiho Annana tak podle něj není zjevně dodržován. Syrský zástupce z jednání předčasně odešel, protože debata je podle něj zpolitizovaná.

Guehennova zpráva má být východiskem pro sobotní mezinárodní konferenci svolanou k Sýrii do Ženevy. Guehenno řekl, že jak syrské vládě, tak opozici je třeba vysvětlit, že selhání šestibodového mírového plánu bude mít důsledky. Situace se podle něj v některých provinciích velmi rychle zhoršuje a nabývá podobu sektářského násilí. Armáda prý začala používat vrtulníky a dělostřelectvo a snaží se zlikvidovat celé městské čtvrti, jejichž obyvatelstvo považuje za své odpůrce.   

Kofi Annan už oznámil, že cílem sobotního setkání v Ženevě bude hledání shody na principech politické transformace a ukončení násilí. Na jednání byli pozváni ministři zahraničí pěti stálých členů Rady bezpečnosti OSN (Británie, Čína, Francie, Rusko a USA), šéfové diplomacií EU a Turecka, představitelé Ligy arabských států včetně diplomatů Iráku, Kataru, Kuvajtu a generální tajemník OSN. Írán a Saúdská Arábie, tedy dvě z největších regionálních mocností, ale mezi pozvanými nejsou. Přizvána nebyla ani Sýrie.

Kofi Annan a Hillary Clintonová
Zdroj: ČTK/AP/Charles Dharapak

Americká ministryně zahraničí Hillary Clintonová dnes během návštěvy Finska uvedla, že Annan přichystal „velmi konkrétní cestovní mapu politického přechodu“ od Asadova režimu. USA prý tento Annanův plán podporují a Clintonová věří, že sobotní setkání může představovat zlom v syrské krizi. Clintonová a její ruský protějšek Sergej Lavrov již podle AP oznámili, že se jednání zúčastní.

Stále stejná píseň - mučení, zabíjení a pouhé rokování o lidských právech    

Vyšetřovatelé OSN, kteří Sýrii navštívili, sdělili, že vládní jednotky v posledních třech měsících ostřelují města, provádějí domovní prohlídky a zabíjejí civilisty. Také ozbrojená opozice přitvrdila, mučí a zabíjí vojáky a stále častěji využívá výbušniny. Vyšetřovatelé prý mají důkazní materiál a doplňují seznam lidí podezřelých z vraždění, aby jej mohli předložit v případném soudním stíhání.  

Již dnes v Ženevě o syrské krizi jednala Rada OSN pro lidská práva. Vyšetřovatele OSN zajímal zejména masakr spáchaný 25. května v lokalitě Húlá. Podílet se na něm mohly údajně tři skupiny násilníků - provládní milicionáři, protivládní bojovníci usilující o vystupňování násilí a zahraniční bojovníci. Vyšetřovatelé OSN se ale na místo nedostali a situaci si nechali pouze popsat od svědků.   

Syrský zástupce při OSN Fajsal Chabbáz Hamví v Ženevě prohlásil, že syrská delegace „se nehodlá účastnit tohoto očividně zpolitizovaného jednání“, a vzápětí opustil jednací sál.